Prinsesstårta

 

Mitt barnbarn Elvira har fyllt 9 år och hennes önskan var en prinsesstårta med en ros på toppen och massor av vitt på, alltså florsocker.

När jag fyllde tårtbottnarna så la jag dem i en stor skål för att få den riktigt rund och fin, det finns en video längst ner i inlägget där jag visar hur jag gjorde.








Den fylldes med vispad grädde, hemkokt hallonsylt och vaniljkräm blandat med vispad grädde. Jag använde marsanpulver denna gången, ja ni hörde rätt men ibland så räcker inte tiden till och då är det bra att den finns. Jag smaksatte den med äkta bourbon vaniljpulver så den blev väldigt god ändå.



Värm upp ugnen till 200°C.

Klä en springform på 22 cm i diameter så HÄR.

Tårtbotten:

4 st rumstempererade ägg

2 dl strösocker

2 dl potatismjöl, för en glutenfri , annars hälften vetemjöl.

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker


Vispa ägg och socker vitt och fluffigt på medelhastighet ca 10 minuter.


Blanda det torra ordentligt i en bunke.


Sikta ner det torra i äggvispet och blanda med en slickepott till en jämn smet.


Blanda ordentligt men inte onödigt mycket,


Häll ner smeten i formen.


Ställ in på nedersta falsen i ugnen och sänk värmen till 175° C    


Grädda 30-40 minuter, känn med en sticka efter 30 minuter, är stickan torr är tårtbottnen klar.


Vänta några minuter och tag sedan av ringen runt formen.


Låt svalna helt på galler med bakduk över.


Hallonsylt:

ca 1 1/2- 2 dl hallonsylt behövs till tårtan.

Koka frysta hallon med syltsocker enligt anvisning på syltsocker förpackningen. Häll på glasburk, låt svalna och förvara i kylen.


Vispa 5 dl grädde till mjuka toppar. 


Vaniljkrämgrädde på marsanpulver:

Blanda 2 dl mjölk med 5 msk marsanpulver och 1 krm äkta bourbon vaniljpulver i en skål. Låt stå i kylen 5 minuter. Blanda med ca 2 dl  av den vispade grädden.


700 g marsipan som tårtan ska täckas med.


Montering:

Dela tårtbotten i tre delar.


Lägg generöst med plastfolie i en stor skål, ca 34 cm i diameter och 12 cm hög.


Lägg ner en av bottnarna längst ner i skålen.


Fyllpå med ett lager vispad grädde.

Lägg på nästa tårtbotten.


Bred på vaniljkrämgrädden och sedan ett lager hallonsylt och en näve frysta eller färska blåbär. 

Lägg sedan på den sista bottnen och plasta in tårtan ordentligt. 


Lägg på underdelen från springformen uppepå och en liten tyngd typ ett smörpaket.


Ställ in i kylen till nästa dag.


Tag bort plasten och vänd upp på tårtunderlägg eller fatet som tårtan ska serveras på.


Spackla tårtan med resterande vispad grädde från gårdagen. Kolla ifall du kanske måste vispa upp den lite innan.

Kavla ut marsipan så att den blir bra mycket större än tårtan för att slippa massa veck.

Lägg marsipanen på tårtan ( se videon nedan) 

Sikta över florsocker.

Toppa med en marsipanros.




Marsipanen bör läggas på samma dag som den ska ätas eftersom grädden under gör marsipanen fuktig. 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning