Indisk Dhal med Raita
Det här är så galet gott, ni måste prova att laga det. Receptet är för storkök så ni som vill laga mindre får räkna om lite. Kan hända att jag lägger till ett familjerecept vid ett senare tillfälle.
Gör man Raitan med växtbaserad créme fraiche så blir hela rätten vegansk.
Ca 60-70 förskoleportioner.
Indisk Dhal
4 st vitlök solo
5 st stora gula lökar
1 kg morot
100 g ca 1 dl riven färsk ingefära
1 ½ msk torkad koriander
2 msk spiskummin
2 tsk kanel
1 ½ msk chilipulver
4 kg krossade tomater
2 msk gurkmeja
ca 3 l kokosmjölk
2 dl grönsaksfond gärna Touch of taste Asian fond
1-2 dl pressad lime
1800 g (2 l) okokta röda linser
2 st knippen färsk koriander
salt
Tärna lök och vitlök och stek mjuk i rapsoljan.
Tillsätt kryddorna och fräs några minuter till.
Tärna moroten och tillsätt i grytan.
Slå på krossade tomater och kokosmjölk och låt koka upp.
Skölj linserna och tillsätt i grytan.
Låt småkoka tills linserna är lagom mjuka.
Späd eventuellt med vatten om grytan känns för tjock.
Grovhacka den färska koriandern och tillsätt mot slutet av koktiden
Smaka av med limejuice och salt.
Raita
2 kg Matyoghurt alt. växtbaserad créme fraiche
1 st finriven vitlöksolo
100 g färsk finstrimlad mynta
salt
Peppar
Ca 4 msk pressad lime
½ dl olivolja
Blanda ihop och smaka av med salt, peppar och lime.
Egen matyoghurt gör du så här.
Ställ ett durkslag i en bunke.
Lägg en ren kökshandduk i durkslag et. Gör du en liten sats hemma kan du ta ett kaffefilter.
Häll yoghurt naturell i durkslaget, Plasta och ställ in i kylen till nästa dag. (kan stå i flera dagar)
Nu har du en fast och krämig yoghurt och vasslen i bunken under kan du använda som degvätska när du bakar t.ex.
6 l yoghurt blir 2 kg när den är klar.
Video 👇
Kommentarer