Salt kolaglass med krossade havrekakor
Galet god glass med salt kola och krossade havrekakor.
Du måste prova!
Enkel att göra och ingen glassmaskin behövs. Den blir mjuk och fin och kan ätas direkt utan att behöva vänta på att den ska mjukna.
Den här satsen blir två mindre brödformar ellet en stor brödform.
Havrekakor:
Värm upp ugnen till 200° över och undervärme
90 g rumstempererat mjukt smör
2 dl havregryn
0,75 dl strösocker
2 msk ljus sirap
60 g (1 dl) vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk havssalt
Blanda bakpulver med mjölet i en bunke.
Tillsätt resten av ingredienserna och blanda till en deg.
Rulla små bollar av degen och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper
Platta till bollarna och grädda ca 10-12 minuter
Låt svalna på plåten
Förbered en stor brödform eller två mindre med bakplåtspapper.
Knöla ihop pappret först så formas det lättare efter formen. Man kan också hälla smeten direkt i en form och kula upp glassen sedan.
Glass:
7 dl vispgrädde
En burk kondenserad mjölk
En burk karamelliserad mjölk (dulce de leche)
1 tsk havssalt
Valfri mängd havrekakor
Lägg kakorna i en fryspåse och banka sönder i lagom småbitar med en brödkavel eller liknande.
Vispa grädden till mjuka toppar
Tillsätt den kondenserade mjölken och blanda ihop med grädden.
Fyll formen / formarna med smeten.
Häll ner saltet direkt i burken på den karamelliserade mjölken (dulce de leche)
Ringla sedan över den och kaksmulorna i formen.
Blanda runt lite slarvigt.
Strö slutligen kaksmulor på toppen.
Plasta ordentligt och ställ in i frysen tills nästa dag.
Vid serveringen lyfter man lätt ur glassen med hjälp av bakplåtspappret och skär sedan i skivor.
Den här glassen blir inte så hård utan man kan äta den direkt.
Lycka till!
Kommentarer