Salt kolaglass med krossade havrekakor

 Galet god glass med salt kola och krossade havrekakor.

Du måste prova!

Enkel att göra och ingen glassmaskin behövs. Den blir mjuk och fin och kan ätas direkt utan att behöva vänta på att den ska mjukna.



 





Den här satsen blir två mindre brödformar ellet en stor brödform.



Havrekakor:

Värm upp ugnen till 200° över och undervärme 


90 g rumstempererat mjukt  smör

2 dl havregryn

0,75 dl strösocker

2 msk ljus sirap

60 g (1 dl) vetemjöl 

1 tsk bakpulver

½ tsk havssalt


Blanda bakpulver med mjölet i en bunke. 

Tillsätt resten av ingredienserna och blanda till en deg.

Rulla små bollar av degen och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper 

Platta till bollarna och grädda ca 10-12 minuter 

Låt svalna på plåten


Förbered en stor brödform eller två mindre med bakplåtspapper. 

Knöla ihop pappret först så formas det lättare efter formen. Man kan också hälla smeten direkt i en form och kula upp glassen sedan. 


Glass:

7 dl vispgrädde

En burk kondenserad mjölk 

En burk karamelliserad mjölk (dulce de leche)

1 tsk havssalt 

Valfri mängd havrekakor


Lägg kakorna i en fryspåse och banka sönder i lagom småbitar med en brödkavel eller liknande.


Vispa grädden till mjuka toppar


Tillsätt den kondenserade mjölken och blanda ihop med grädden.


Fyll formen / formarna med smeten.

 

Häll ner saltet direkt i burken på den karamelliserade mjölken (dulce de leche)

Ringla sedan över den och kaksmulorna i formen.

Blanda runt lite slarvigt.

Strö slutligen kaksmulor på toppen.

Plasta ordentligt och ställ in i frysen tills nästa dag.


Vid serveringen lyfter man lätt ur glassen med hjälp av bakplåtspappret och skär sedan i skivor.

Den här glassen blir inte så hård utan man kan äta den direkt.



Lycka till!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Morsans falska wienerbröd

Halloumi och zucchinibiffar

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning