Surdegsbröd i form av en pumpa

Surdegsbröd i form av en pumpa.

 



Ett både vackert och gott surdegsbröd som blir mittpunkten på  middagsbjudningen.

 Eller varför inte en fin gåva till värden och värdinnan på festen.


Hur som helst blir det fantastiskt gott och alla blir imponerande. 


Surdegsbröd 1 st


½ dl havregryn

200 g kokande vatten


220 g ( 2, 2 dl ) kallt vatten

200 g aktiv surdeg

520 g vetemjöl special

15 g havssalt


Hushållssnören

(Vill man ha lite grövre bröd så byt ut 200 g av vetemjölet mot  fullkornsmjöl)


Häll havregrynen i en skål och häll kokhett vatten över grynen.


Rör om och låt svalna/kallna


Häll vattnet, havregryns blandningen, surdegen och mjölet i bunken till assistenten.


Blanda ihop och låt stå övertäckt med plastfilm i rumstemperatur 30-60 minuter.


Arbeta degen på låg/ medelhastighet 15 minuter.


Tillsätt saltet och arbeta degen 5 minuter till.


Olja in en bunke/ plastlåda med lock och häll ner degen och plasta/ sätt på locket.


Låt stå i rumstemperatur minst 4 timmar.


Vik degen 3-4 gånger under den tiden genom att dra/ stretcha degens ytterkanter in mot mitten fler gånger runt om samt vända runt degen.


Häll degen på lätt mjölad bänk.


Forma degen genom att vika degens ytterkanter in mot mitten och vänd runt till en spänd bulle, observera att degen inte skall knådas.


Mjöla lite över bullen och lägg försiktigt ner med mjölsidan ner i en rund jäskorg eller skål/ durkslag klädd med en mjölad bakduk.


Täck över med dubbla bakdukar och ställ in i kylen till nästa dag.


Värm upp ugnen till 250 grader varmluft.


Ställ samtidigt in en plåt längst ner i ugnen som skall användas som ångfunktion när brödet gräddas.


Har du ett bakstål så låt ugnen värma upp stålet minst 60 minuter innan brödet gräddas.


Lägg 6 st hushållssnören tvärs över brödet medan det ligger kvar i jäskorgen.


Lägg sedan ett runt bakplåtspapper över bröd och snören och sedan en skärbräda, bricka eller liknande över och vänd runt ( se videon i slutet av inlägget)

Lyft bort jäskorgen och knyt snörena en och en och klipp bort det som blir över efter knuten.


Fös upp brödet på en brödspade om du gräddar på bakstål, eller lägg på en ugnsplåt.


Snitta brödet ev. med en snittkniv, rakblad eller riktigt vass kniv mellan snörena.


Sätt in brödet i ugnen och släng samtidigt in vattnet på den heta plåten längst ner i ugnen, stäng snabbt ugnsluckan så bildas ånga och brödet får ett krispigt yttre.


Efter ca 10 minuter så sänk värmen till 210 grader varmluft.


Grädda brödet till en innertemperatur på 96-98 grader ca 40 minuter.


Låt svalna på galler utan bakduk.

Vänta tills brödet svalnat och klipp sedan bort snörena.


Sätt en kanelstång mitt i brödet som skaft.

Vänta minst 45 minuter innan brödet det skärs upp.


Stort lycka till! 


Kolla hur jag gör i videon. Obs. I videon har jag fyrdubblat receptet.















Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Morsans falska wienerbröd

Halloumi och zucchinibiffar

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning