Julpavlova
Pavlova:
200 g äggvita (från 6 st medelstora ägg)
300 g (3 ½ dl) strösocker
5 g (1 tsk) pressad citron eller vit vinäger
8 g (1 msk) majsstärkelse
2 st marängbottnar:
Förbered två plåtar med bakplåtspapper. Rita gärna upp en rund ring, ca 20 cm i diameter, på varje papper som hjälp när du sen ska spritsa på marängsmeten.
Sätt ugnen på 120° varmluft
Det är viktigt att inget fett finns kvar i bunke och vispar för att få ett bra resultat. Rengör noga och avsluta med att torka ur med pressad citron eller vinäger.
Inte en gnutta äggula får heller finnas i äggvitan.
Vispa äggvitan med elvisp till ett fast skum, tillsätt strösockret lite i taget i omgångar på ganska hög hastighet.
Vispa till en styv och glansig maräng.
Vispa ner citronsaften.
Sluta vispa och sikta ner majsstärkelse och blanda med en slickepott ( inte vispa)
Fyll smeten i en spritspåse med rund tyll eller klipp bara ett lagom stort hål.
Sätt in i ugnen och grädda ca 2 timmar så att de blir helt torra och släpper från bakplåtspappret. Ha koll på plåten och sänk eventuellt värmen till 100° efter 30 minuter.
Låt svalna på plåten.
Detta kan göras ett par dagar innan serveringen, förvara torrt.
Lemon curd:
Saften från 1-2 citroner (1 dl)
2 tsk rivet citronskal
75 g socker
4 äggulor
60 g smör
Blanda alla ingredienserna i en värmetålig skål.
Sätt skålen över en kastrull med kokande vatten.
Vispa till en fin, krämig
och slät konsistens.
Tag skålen från värmen.
Lägg över curden i en kruka eller glasburk.
Låt svalna och förvara i kylen.
Det är bra att göra curden minst dagen före den ska användas så den får tjockna till.
Den håller ca två veckor i kylen
Citronmousse:
ca 300 g lemon curd
250 g mascarpone
1 dl vispgrädde
Cirtonmoussen:
Vispa lemoncurden med mascarponen med elvisp.
Tillsätt ovispad grädde och vispa till fluffig konsistens.
Fyll upp en spritspåse med moussen.
Kan förberedas några timmar innan serveringen och förvaras i kylen
Montering:
Lägg en av bottnarna på serveringsfatet.
Spritsa hälften av moussen på marängbottnen och lägg på den andra marängbottnen över.
Spritsa resten av mossen på den översta marängbottnen och
toppa med färska hallon.
Tårtan kan göras helt klar
ett par timmar innan serveringen, förvaras i kylskåpet utan att täcka över tårtan med något
Lycka till!
Kommentarer