Julpavlova

En julig pavlova där jag spritsade snögubbar runt om med röd luva, orange morot till näsa och svarta ögon och knappar så som våra snögubbar brukar se ut. 

Mina snögubbar blev lite vingliga och föll lite hit och dit men vi tyckte det blev personligt och lite roligt.
Vill man ha de stadigare så spritsa en större boll längst ner så står den stadigare. 

Pavlovan är sedan fylld med  citronmousse gjord på egengjord lemoncurd, mascarponeost och grädde,  toppad med färska hallon. 

 Vill man inte göra egen lemon curd så finns det färdig att köpa på burk.

Det som är bra med att göra egen lemon curd förutom att det blir väldigt gott är att man får användning för äggulorna som annars blir över







Den här gången använde jag endast en botten för vi var endast 5 personer som åt, men receptet avser två bottnar som läggs på varandra.

 

Pavlova:

200 g äggvita (från 6 st medelstora ägg) 

300 g (3 ½ dl) strösocker 

5 g (1 tsk) pressad citron eller vit vinäger

8 g (1 msk) majsstärkelse

 

2 st marängbottnar:


Förbered två plåtar med bakplåtspapper. Rita gärna upp en rund ring, ca 20 cm i diameter, på varje papper som hjälp när du sen ska spritsa på marängsmeten.


Sätt ugnen på 120° varmluft


Det är viktigt att inget fett finns kvar i bunke och vispar för att få ett bra resultat. Rengör noga och avsluta med att torka ur med pressad citron eller vinäger. 

Inte en gnutta äggula får heller finnas i äggvitan.


Vispa äggvitan med elvisp till ett fast skum, tillsätt strösockret lite i taget i omgångar på ganska hög hastighet.

Vispa till en styv och glansig maräng.

Vispa ner citronsaften.

Sluta vispa och sikta ner majsstärkelse och blanda med en slickepott ( inte vispa)


Fyll smeten i en spritspåse med rund tyll eller klipp bara ett lagom stort hål.


Spritsa runda toppar runt i cirkeln och sedan små toppar eller ringlar innanför så det blir en botten. Gör lika på den andra plåten
Vill du göra snögubbar så spritsar du dem runt på den ena botten, färgar lite av marängsmeten med röd pastafärg och använder en spritspåse med lite mindre hål, ögon och knappar gjorde jag på samma sätt och klippte ett pyttelitet hål i spritspåsen. Vill man använda tex. strössel i stället så går det också bra, låt fantasin flöda.

Sätt in i ugnen och grädda ca 2 timmar så att de blir helt torra och släpper från bakplåtspappret. Ha koll på plåten och sänk eventuellt värmen till 100° efter 30 minuter.

 Låt svalna på plåten.


Detta kan göras ett par dagar innan serveringen, förvara torrt.



Lemon curd:


Saften från 1-2 citroner (1 dl)

2 tsk rivet citronskal

75 g socker

4 äggulor

60 g smör


Blanda alla ingredienserna  i en värmetålig skål. 


Sätt skålen över en kastrull med kokande vatten. 


Vispa till en fin, krämig


och slät konsistens. 


Tag skålen från värmen. 


Lägg över curden i en kruka eller glasburk. 


Låt svalna och förvara i kylen. 


Det är bra att göra curden minst dagen före den ska användas så den får tjockna till.


 Den håller ca två veckor i kylen


Citronmousse:

ca 300 g lemon curd

250 g mascarpone

1 dl vispgrädde


Cirtonmoussen:


Vispa lemoncurden med mascarponen med elvisp.


Tillsätt ovispad grädde och vispa till fluffig konsistens.


Fyll upp en spritspåse med moussen.

Kan förberedas några timmar innan serveringen och förvaras i kylen


Montering:


Lägg en av bottnarna på serveringsfatet.

Spritsa hälften av moussen på marängbottnen och lägg på den andra marängbottnen över.

Spritsa resten av mossen på den översta marängbottnen och

toppa med färska hallon.




Tårtan kan göras helt klar

ett par timmar innan serveringen, förvaras i kylskåpet utan att täcka över tårtan med något


Lycka till!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Morsans falska wienerbröd

Halloumi och zucchinibiffar

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning