Kycklingfärsjärpar med röd currysås
Otroligt saftiga och smakrika järpar på kycklingfärs med en god röd currysås. I videon längst ner finns en video hur jag gör när jag lagar den här rätten i köket på förskolan där jag jobbar.
Här kommer både ett storköksrecept och ett familjerecept så alla kan laga både på jobbet och hemma, bra va!
Kycklingfärsjärpar med röd currysås ca 50 port
7500 g kycklingfärs
1 kg ströbröd
1 l grädde / växtbaserad grädde
ca 1,5 l mjölk eller vatten
100 g (5) riven vitlök solo
70 g (½ dl) sambal oelek
200 g (2 dl) riven ingefära
250 finhackad koriander
15 st ägg
ca 65 g (½ dl) salt
ca10 g (1 msk) peppar
Olivolja till topping
Röd currysås ca 50 port
800 g finhackad gul lök
ca 300 g röd currypasta
4 l kokosmjölk / kokosgrädde
6 l vatten
250 g (14 st) citrongräs
1 dl koncentrerad grönsaksfond
1 dl ljus soja
1 dl pressad limesaft
Salt
Majsstärkelse +lite kallt vatten
Kycklingfärsjärpar ca 5 port
750 g kycklingfärs
100 g ströbröd
1 dl grädde eller växtbaserad grädde
ca 1,5 dl mjölk eller vatten
1-2 riven vitlöksklyfta
½ tsk sambal oelek
1 msk riven ingefära
1 msk finhackad koriander
1 ägg
1 tsk salt
1 krm peppar
Olivolja till topping
Röd currysås 5 port
½ finhackad gul lök
ca 1 msk röd currypasta (olika styrka på olika märken)
4 dl kokosmjölk eller kokosgrädde
6 dl vatten
1-2 st citrongräs
1 msk koncentrerad grönsaksfond
1 msk ljus soja
1 msk pressad limesaft
Salt efter smak
Majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten (för att reda såsen)
Värm upp ugnen till 220° varmluft, gärna med 10% ånga om man har.
Häll ströbrödet i en bunke och slå på grädde och mjölk, rör om och låt svälla 10 minuter.
Lägg färsen i en stor bunke, tillsätt den rivna vitlöken, ingefära, sambal oelek, koriander, ströbrödsblandningen. äggen, salt och peppar.
Blanda färsen väl.
Gör ett stekprov och smaka av kryddningen.
Smörj en ugnsform och lägg färsen i formen. Gör man storköksrecept är ca 3 ½ - 4 kg färs lagom i ett 1/1 GN bleck.
Jämna till ytan med en degskrapa eller liknande. Skär skåror och dela lagom stora järpar.
Ringla lite olivolja över färsen.
Stek järparna till en innertemperatur på 70° ca 15 minuter.
Ta ut formen och skär i samma skåror igen.
Röd currysås:
Stek löken mjuk i lite rapsolja utan att ta färg.
Tillsätt röd curry och stek med en stund.
Tillsätt kokosmjölk och vatten.
Skölj citrongräset, lägg på skärbrädan. Använd baksidan på kniven ( skaftet) och banka hårt på stammen för att krossa den för att frigöra smak. Lägg ner och låt koka med i såsen, koka minst 10 minuter, gärna längre.
Tillsätt soja, grönsaksfond och pressad limesaft. Smaka av med salt.
Fiska upp citrongräset ur såsen.
Om du vill ha såsen tjockare så blanda lite majsstärkelse med kallt vatten och tillsätt i såsen lite i taget under omrörning tills den blir den konsistens som önskas.
Dela upp järparna, lägg upp på uppläggningsfat och slå såsen över, toppa med finhackad färsk koriander.
Jag serverar med Svenskodlat matvete, kornris eller havreris. Men jasminris passar också bra till.
Kommentarer