Kycklingfärsjärpar med röd currysås

 


Otroligt saftiga och smakrika järpar på kycklingfärs med en god röd currysås. I videon längst ner finns en video hur jag gör när jag lagar den här rätten i köket på förskolan där jag jobbar.

Här kommer både ett storköksrecept och ett familjerecept så alla kan laga både på jobbet och hemma, bra va!





Kycklingfärsjärpar med röd currysås ca 50 port


7500 g kycklingfärs

1 kg ströbröd

1 l grädde / växtbaserad grädde

ca 1,5 l mjölk eller vatten

100 g (5) riven vitlök solo

70 g (½ dl) sambal oelek

200 g (2 dl) riven ingefära

250 finhackad koriander

15 st ägg

ca 65 g (½ dl) salt

ca10 g (1 msk) peppar

Olivolja till topping


Röd currysås ca 50 port


800 g finhackad gul lök 

ca 300 g röd currypasta 

4 l kokosmjölk / kokosgrädde

6 l vatten

250 g (14 st) citrongräs

1 dl koncentrerad grönsaksfond 

1 dl ljus soja

1 dl pressad limesaft 

Salt

Majsstärkelse +lite kallt vatten


Kycklingfärsjärpar ca 5 port

750 g kycklingfärs

100 g ströbröd

1 dl grädde eller växtbaserad grädde

ca 1,5 dl mjölk eller vatten

1-2 riven vitlöksklyfta 

½ tsk sambal oelek

1 msk riven ingefära

1 msk finhackad koriander

1 ägg 

1 tsk salt

1 krm peppar

Olivolja till topping





Röd currysås 5 port

½ finhackad gul lök

ca 1 msk röd currypasta (olika styrka på olika märken)

4 dl kokosmjölk eller kokosgrädde

6 dl vatten

1-2 st citrongräs 

1 msk koncentrerad grönsaksfond

1 msk ljus soja

1 msk pressad limesaft

Salt efter smak

Majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten (för att reda såsen)



Värm upp ugnen till 220° varmluft, gärna med 10% ånga om man har.


Häll ströbrödet i en bunke och slå på grädde och mjölk, rör om och låt svälla 10 minuter.


Lägg färsen i en stor bunke, tillsätt den rivna vitlöken, ingefära, sambal oelek, koriander, ströbrödsblandningen. äggen, salt och peppar. 

Blanda färsen väl.

 Gör ett stekprov och smaka av kryddningen.


Smörj en ugnsform och lägg färsen i formen. Gör man storköksrecept är ca 3 ½ - 4 kg färs lagom i ett 1/1 GN bleck.

Jämna till ytan med en degskrapa eller liknande. Skär skåror och dela lagom stora järpar.  


Ringla lite olivolja över färsen.


Stek järparna till en innertemperatur på 70° ca 15 minuter.

Ta ut formen och skär i samma skåror igen.


Röd currysås:


Stek löken mjuk i lite rapsolja utan att ta färg.

Tillsätt röd curry och stek med en stund.

Tillsätt kokosmjölk och vatten.

Skölj citrongräset, lägg på skärbrädan. Använd baksidan på kniven ( skaftet) och banka hårt på stammen för att krossa den för att frigöra smak. Lägg ner och låt koka med i såsen, koka minst 10 minuter, gärna längre. 

Tillsätt soja, grönsaksfond och pressad limesaft. Smaka av med salt.

Fiska upp citrongräset ur såsen.

Om du vill ha såsen tjockare så blanda lite majsstärkelse med kallt vatten och tillsätt i såsen lite i taget under omrörning tills den blir den konsistens som önskas.


Dela upp järparna, lägg upp på uppläggningsfat och slå såsen över, toppa med finhackad färsk koriander. 


Jag serverar med Svenskodlat matvete, kornris eller havreris. Men jasminris passar också bra till.






Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Morsans falska wienerbröd

Farmarkakor

Halloumi och zucchinibiffar