Morotsoppa
Denna lena och smakrika morotssoppa är både enkel att tillaga och full av nyttiga ingredienser. Morötternas naturliga sötma balanseras av frisk apelsin, kryddig ingefära och en krämig bas av kokosmjölk. En nypa sambal oelek ger en lätt hetta som lyfter smakerna ytterligare.
Här kommer både storköksrecept och familjerecept.
Morotsoppa ca 50 portioner:
7 kg riven eller skivad morot
1000 g (10 st) skivad gul lök
100 g (10 st) skivad vitlök solo
150 g riven färsk ingefära
5 ekologiska apelsiner, zest och saft
3 l kokosmjölk
1 msk sambal oelek
3 dl koncentrerad grönsaksfond
5 l vatten
Salt och peppar efter smak
Rapsolja att steka i
Morotsoppa ca 5 portioner:
700 g morot
1 gul lök
4 stora vitlöksklyftor
15 g riven färsk ingefära
1/2 ekologisk apelsin, zest och saft
3 dl kokosmjölk
1/2 tsk sambal oelek
1 1/2 msk koncentrerad grönsaksfond
5 dl vatten
Salt och peppar efter smak
Rapsolja att steka i
Gör så här:
Förbered grönsakerna: Skala morötterna och riv eller skär dem i skivor. Spara gärna skalen och rosta som topping på soppan.
Tvätta apelsinerna noggrant och riv det yttersta skalet (zesten). Skiva lök och vitlök.
Hetta upp rapsolja i en stor kastrull. Stek löken mjuk på medelvärme utan att den tar färg. Tillsätt vitlök och låt den steka med.
Rör ner ingefära, morötter och apelsinzest. Låt det steka några minuter tills morötterna blir glansiga och börjar mjukna.
Pressa ner apelsinsaften och tillsätt kokosmjölk, grönsaksfond och vatten så att morötterna täcks. Låt soppan koka upp, sänk sedan värmen och låt sjuda under lock tills morötterna är helt mjuka.
Mixa soppan slät med en stavmixer. Späd med vatten till önskad konsistens och smaka av med salt och peppar.
Toppa gärna med lite krispiga krutonger, rostade frön eller rostade morotsskal tex.
En klick keso i soppan är också väldigt gott.


Kommentarer