Pepparkakstårta
Pepparkakstårtor till Bons Nils, mitt barnbarn, som döptes i söndags. De blev så himla goda med bottnar av mjuk pepparkaka, fylld med vispad lingonpannacotta och kolagrädde. Hembakade pepparkakor runt kanterna och färsk timjan likt granris och röda fina lingon på toppen. Här kommer mitt recept.
Pepparkakstårta
Dekoration:
Pepparkakor
Färsk timjan
Frysta lingon
Lingonpannacotta:
5 dl grädde
0,75 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 dl lingon
2 st gelatinblad eller 1 tsk gelatinpulver
Gör så här:
Lägg gelatinbladen i generöst med kallt vatten eller 1 tsk gelatinpulver i 1 msk kallt vatten minst 5 minuter.
Koka upp grädden med lingon, socker och vaniljsocker i en kastrull på spisen.
Låt småputtra en liten stund.
Mixa slät.
Tag upp gelatinbladen ur vattnet och vispa ner i den heta lingongrädden, eller tillsätt det svällda gelantinpulvret.
Rör om ordentligt så att gelatinet löses upp.
Häll ner lingongrädden i en vispvänlig bunke.
Låt svalna, plasta sedan och ställ in i kylen till nästa dag
Tårtbotten:
75 g smör
300 g (5 dl) vetemjöl
3 msk pepparkakskrydda
1 msk bakpulver
6 rumstempererade ägg
4 dl strösocker
1 dl gräddfil
1 krm salt
Värm upp ugnen till 175° över och undervärme.
Sätt ett bakplåtspapper i botten på en springform, 24 cm i diameter, smörj och mjöla formens kanter.
Smält smöret och låt det svalna.
Blanda vetemjöl, pepparkakskrydda, och bakpulver, ställ åt sidan.
Vispa ägg och socker vitt och fluffigt i 5-10 minuter.
Sikta ner vetemjölet i äggvispet och blanda med en slickepott, häll i smöret, gräddfilen och saltet, blanda ordentligt med slickepotten tills allt är blandat.
Häll ner smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 50 minuter. Känn med en sticka, är stickan torr, är bottnen färdig, annars grädda lite till.
Låt svalna i formen och stjälp sedan upp den på ett bakplåtspapper.
Kolagrädde:
5 dl grädde
1 burk dulce de leche ( kolasås)
2 krm salt
Häll ner dulce de leche i en stor bunke och vispa den klumpfri, tillsätt grädden och saltet, vispa till en fast kolagrädde.
Vispa upp lingonpannacottan till ett fast fluff.
Dela tårtbotten i tre delar.
Lägg den understa delen på ett uppläggningsfat eller tårtunderlägg.
Bred på ett jämnt lager uppvispad lingonpannacotta.
Lägg på nästa tårtbotten och tryck ihop lite grann.
Bred på två tredjedelar kolagrädde jämt över bottnen.
Lägg på sista tårtbottnen och tryck ihop lite grann.
Spackla tårtan jämnt med resten av kolagrädden på sidorna och på toppen av tårtan.
Lägg färsk timjan som en krans på toppen samt lite frusna lingon.
Tryck fast fina pepparkakor på sidorna runt hela tårtan.
Den här vackra tårtan nedan gjorde min svärdotter Carina , på saffransbottnar, björnbärsmousse och vit chokladmousse, så himla god den också.
Tack för ett fantastiskt vackert och trevligt dop 💙❤️





Kommentarer