Krokodiltårta till Elvira

Den här helgen har mitt barnbarn Elvira fyllt 7 år.
Hon får bestämma själv hur hennes tårta ska se ut och vad den ska smaka.
 Den skulle vara grön med en ljusgrön krokodil på med mörkgröna taggar. Sedan skulle det vara lite stenar runt.
Tårtan skulle smaka hallon, blåbär och jordgubb. 

Så här blev den.





Den är bakad på ljusa vaniljbottnar och fylld med  drottningmousse med italiensk maräng  och jordgubbsmousse med italiensk maräng. Recepten på dem kommer längst ner i inlägget.

Bottnarna penslades med citronsirap och under drottningmoussen fanns ett tunt lager drottningsylt.


Tårtan är spacklad med marängsmörkräm och täckt med sockerpasta. Dekoren är modellerad i sockerpasta och vassen (ciggarerna) är stadgade med okokt spagetti.


Drottningsmousse med italiensk maräng:

2 dl vispgrädde
100 g blåbär
100 g hallon
 1 1/2 tsk gelatinpulver

Rör ut gelatinpulvret i 2 msk kallt vatten och låt svälla minst 5 minuter.

Koka upp blåbär och hallon och låt småkoka 2 minuter.

Vispa/ lös upp gelantinet i de varma bären .

Ställ åt sidan.

Vispa grädden löst, hellre lite för lös än för hård.


Italiensk maräng:

2 st äggvitor
1/2 dl vatten
1 dl socker

Koka vatten och socker till 121 grader.

När den är 110 grader börja vispa äggvitorna med elvisp till ett hårt skum.

Häll den sockerlagen i en tunn stråle ner i äggviteskummet under konstant vispning.

Se till att  hälla mitt i mellan bunkens kant och visparna, häller man på kanten så fastnar sockerlagen där.

Fortsätt vispa tills marängen svalnat 5-10 minuter.

Vänd ner lite i taget av bären i grädden.

Vänd sedan ihop bärgrädden lite i taget med marängen.

Häll allt i en bunke, plasta och ställ kallt tills nästa dag.

Räcker till ett lager fyllning i en tårta 22 - 24 cm i diameter.

Jordgubbsmousse med italiensk maräng:

Gör exakt som drottningsmoussen ovan fast byt ut hallon och blåbär till 200 g jordgubbar och mixa jordgubbarna när de kokats mjuka.

Drottningsylt:

250 g hallon
125 g blåbär
2 1/2 dl syltsocker

Koka upp bären med syltsockret i en kastrull.

Låt koka 5 minuter.

Häll upp i väl rengjord glasburk med lock.

Förvara kallt.

Vill du se hur jag...... 

Klär mina tårtformar klicka Här.
Spacklar mina tårtor klicka Här.
Täcker mina tårtor klicka Här.









Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Morsans falska wienerbröd

Halloumi och zucchinibiffar

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning