Pepparkakskladdkaka med vispad lingonpannacotta


En riktigt julig kladdkaka som som jag bakade till mina arbetskamrater på förskolan.
 Jag gjorde den både med choklad och pepparkakskrydda och toppade den med vispad lingonpannacotta som jag dekorerade med frusna lingon och hembakade små gulliga pepparkakor.

Bästa pepparkaksdegen hittar du HÄR.

Gör både kladdkakan och lingonpannacottan dagen innan den ska serveras .


Pepparkakskladdkaka:

 225 g smör
150 g mörk choklad (jag rekomenderar Lindt dark 70%) 
3 st ägg 
160 g (2 dl) strösocker
140 g ( 2 dl) råsocker 
1 msk Santa Maria pepparkakskrydda 
1/2 tsk salt
120 g (2 dl) vetemjöl 

Gör så här:

Värm upp ugnen till 160 g grader varmluft

Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform ca 24 cm i diameter.

Smörj och mjöla kanterna med lite kanel eller kakao.

Smält smöret i en kastrull och ställ sedan åt sidan.

Hacka chokladen och smält den i det varma smöret.

Vispa ihop strösocker, råsocker och ägg lite lätt.

Blanda ner chokladsmöret och saltet i ägg och sockerblandningen.

Sikta ner vetemjölet och blanda till en jämn smet utan att vispa för mycket.

Häll smeten i formen och grädda tills kakan har stelnat men forfarande är lite lös i mitten ca 25-30  minuter beroende på ugn. Kolla och skaka lite på formen efter 20 minuter och passa den noga.

Låt kakan svalna i formen.

Plasta och ställ in i kylen till nästa dag.

Lingonpannacotta:

5 dl grädde
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl lingon
2 st gelatinblad eller 1 tsk gelatinpulver

Gör så här:

Lägg gelatinbladen i generöst med kallt vatten eller 1 tsk gelatinpulver i 1 msk kallt vatten minst 5 miniuter.

Koka upp grädden med lingon, socker och vaniljsocker i en kastrull på spisen.

Låt småputtra en liten stund.

Mixa slät.

Tag upp gelatinbladen ur vattnet och vispa ner i den heta lingongrädden, eller tillsätt det svällda gelantinpulvret.

Rör om ordentligt så att gelantinet löses upp.

Häll ner lingongrädden i en vispvänlig bunke.

Låt svalna, plasta sedan och ställ in i kylen till nästa dag.

Montering:

Tag ur kakan ur formen och lägg på ett serveringsfat.

Vispa upp pannacottan till ett fluff.

Fyll en spritspåse med valfri tyll.

Spritsa på pannacottan ocg garnera med frusna lingon och små fina pepparkakor.





Lycka till! 










Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning