Pitabröd






Jag bakade pitabröd på förskolan i veckan. Vi fyllde dem med olika grönsaker och mina goda veganska cevapcici som du hittar receptet på  Här.


Pitabröd ca 76 st

2 l vatten

100 g jäst

3 kg vetemjöl special

1 dl olivolja

40 g salt

------------


Familjerecept ca 19 st

5 dl vatten

25 g jäst

750 g vetemjöl special

2 msk olivolja

10 g salt


Lös upp jästen i vattnet

.

Tillsätt hälften av mjölet och arbeta ihop, tillsätt resten av mjölet lite i sänder och arbeta degen ca 10 minuter på medelhastighet i maskin.


Tillsätt olivoljan och saltet och arbeta degen 5 minuter till.


Lägg över i en inoljad bunke eller låda med lock. Finns inget lock så täck över med plastfilm och bakduk.


Ställ i kylen till nästa dag.


Stjälp upp degen på lätt mjölad bänk.


Dela degen i fyra delar om du gör den stora satsen.


Rundriv varje del genom att dra ut yttre degen in mot mitten runt om och vända runt till en spänd bulle.


Låt ligga på bänken att spänna av 10-20 minuter övertäckt med bakduk.


Väg upp bitar på ca 65-70 gr/ styck


Rulla till runda bollar och kavla sedan ut dem tunt ca 12 cm i diameter.


Lägg på ugnsplåtar med bakplåtspapper.


Täck över med bakduk och låt jäsa till dubbel tjocklek ca 60-120 min.


Värm upp ugnen till 230 grader varmluft (rationalugn) något lägre i vanlig hemmaugn.


Grädda 4-6 minuter, de ska blåsa upp men vara ljusa i färgen.


Linda in dem ordentligt i flera bakdukar direkt när de kommit ut ur ugnen så de håller sig mjuka.


Vid servering skärs de upp lite på ovansidan så de kan fyllas med valfri fyllning.

Vill man baka ut dem samma dag som man gör degen så dubbla mängden jäst och låt degen jäsa i rumstemperatur ca 60 minuter och gör sedan på samma sätt.






Lycka till! 




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning