Surdegsfocaccia

Focaccia är så underbart gott och så kul för det blir så vackert också.



Jag har bakat den mycket med jäst men nu har jag börjat göra den på surdeg och det blir så himla gott. Jag älskar alla härliga bubblor som bubblar upp och gör brödet så fantastiskt gott.

Nu har jag knåpat ihop ett recept så även du kan baka det i ditt kök.

Den här satsen ger fyra stora bröd. Jag gräddar dem i fyra bleck.

Vill du bara göra ett bröd så delar du receptet i fyra och gräddar i en stor lånpanna eller två mindre.

Receptet kommer längre ner efter alla bilder.



Vårlök och rödlök.



Vårlök, röda och gula cocktailtomater samt hackad persilja.

Röda och gula cocktailtomater som jag klyvt samt färsk rosmarin.

Röda och gula cocktailtomater som jag klyvt samt vårlök och färsk rosmarin.



Röda och gula cocktailtomater och färsk rosmarin.


Gröna oliver och färsk rosmarin.






De är allra vackrast innan gräddning, men vackert blir det hur som helst.









Det är gott att mixa vitlök med färska örter och olivolja och bara ringla över.

För att få en aktiv surdeg så måste man starta en först om man inte har, klicka här.för tips.



Det här behöver du:

Ca 800 g aktiv surdeg 
1900 g (2 liter) kallt vatten 
2500 g proteinrikt vetemjöl (gärna ekologiskt och stenmalet)
70 g ( 3 msk) honung
270 g (3 dl) olivolja
35 g havssalt + lite att strö över innan gräddning.

Gör så här:

Blanda den aktiva surdegen med vattnet, honungen och mjölet.

Blanda på medelhastighet i 10 - 15 minuter i assistent.

Tillsätt saltet och olivoljan arbeta degen 5 minuter till.

Häll över degen i en stor plastback med lock som du smort med matolja eller sprayat med formspray.

Låt degen stå i rumstemperatur med locket på i några timmar ( 3-5 tim) så den " kommer igång" 
Vik degen några gånger under tiden. Dvs. ta tag i degens kanter, dra ut och vik in mot mitten. Blöt händerna först så fastnar det inte så mycket deg på händerna.

Ställ in backen med degen och locket på i kylen till nästa dag.

Lägg bakplåtspapper i 4 st bleck och spraya med formsparay eller smörj med olivolja.

Stjälp upp degen och dela i fyra delar med en degskrapa, knåda inte.

Fördela i fyra bleck.

Tryck ut degen genom att doppa fingarna i lite vatten eller olja och trycka ut så den blir jämt fördelad i blecket.

Ställ in blecken med lock eller plast på i kylen till nästa dag.  Om du använder plast var noga med att det inte ligger mot degen då den kommer att fastna.

Tag fram dem och låt stå i rumstemperatur några timmar.

Gör undertiden i ordning det som ska toppa din focaccia.

Sätt ugnen på 220 grader varmluft Rationalugn, 20 grader högre i vanlig hemma ugn. 

Doppa fingrarna i vatten och tryck försiktigt små hål i degen, det kommer nu att bubbla upp små och stora fina bubblor som blir härligt i focaccian. Var rädd om bubblorna.

Ringla lite olivolja eller örtolja över degen.

Strö över lite flingsalt och dekorera med det du vill.

Här kommer det roligaste, låt fantasin flöda.

Sätt in blecken och sänk till 180 grader Rationalugn, 20 grader högre i vanlig hemmaugn. 

Grädda ca 20-25 minuter eller tills du tycker den ser färdig ut.

Lyft ur bröden från blecken så det inte blir fukt och mjukt i botten.
Lägg gärna brödet på galler eller hålbleck. Låt svalna minst 30 minuter innan det serveras.

Låt svalna utan bakduk.

Lycka till och ställ gärna frågor om du undrar över något.

Kram!

Har du ingen surdegsgrund så börja med den tips här.







Kommentarer

LB sa…
Hej, undrar över surdegen i receptet. Har du ett bra recept även på denna?
Linda sa…
Hur gör du för att dekorationerna inte ska trilla av? Behöver man trycka ner dem eller riskerae man att punktera det jästa brödet då? Jag har aldrig gjort foccacia, vet bara från lussekattbak att russinen brukar lossna efter jäsningen om man inte trycker ner dem hårt i degen. Är det oljan som är limmet, eller är degen tillräckligt kladdig, eller ser du till att allt ligger i fördjupningar så att det ligger stilla hjälpligt?
Hej Linda!
Det är bara att lägga på, det ramlar inte av utan sjunker ner lite och fastnar i degen.

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning