Vaniljbullar
Min mormor Gugge bakade alltid de här bullarna och jag älskade dem då och älskar dem nu.
De blir så saftiga och goda och man måste prova för att förstå.
De blir så saftiga och goda och man måste prova för att förstå.
Det här behöver du:
ca 20 st
3 dl mjölk
50 g jäst
3/4 dl strösocker
Ca 9 dl vetemjöl special
150 g rumstempererat smör
1/2 tsk salt
1 st ägg
Fyllning:
110 g rumstempererat smör
1 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
ca 20 st
3 dl mjölk
50 g jäst
3/4 dl strösocker
Ca 9 dl vetemjöl special
150 g rumstempererat smör
1/2 tsk salt
1 st ägg
Fyllning:
110 g rumstempererat smör
1 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
Garnering:
pärlsocker
1 st ägg uppvispat med några korn salt och några droppar vatten
Gör så här :
Värm mjölken till 30grader.
Smula i jästen i degbunken och slå på en del av den ljumma mjölken och vispa så jästen löses upp.
Tillsätt sockret och hälften av mjölet och arbeta i maskin på medelhastighet.
Tillsätt sedan resten av mjölet lite i taget medan maskinen arbetar, spar 1-2 dl mjöl till utbaket.
Tillsätt sedan resten av mjölet lite i taget medan maskinen arbetar, spar 1-2 dl mjöl till utbaket.
Tillsätt smöret lite i taget, sedan saltet och ägget.
Arbeta degen 8 - 10 minuter.
Arbeta degen 8 - 10 minuter.
Lägg en bakduk över och låt degen vila i kylen 15 - 30 minuter.
Gör under tiden fyllningen.
Vispa det rumsvarma smöret med florsockret och vaniljsockret till en fluffig kräm.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den.
Kavla ut den till en rektangel och bred på fyllningen.
Rulla ihop från långsidan och skär klassiska snäckor eller vik upp halva degen över den andra och sporra/skär långa remsor som tvinnas och rullas ihop till ett knyte.
Lägg på bakplåtspappersklädd plåt.
Låt jäsa ca 60 - 80 minuter
Pensla med uppvispat ägg och strö pärlsocker över.
Grädda 225 grader över och undervärme 8-10 minuter.
Låt svalna på galler med bakduk över.
Lycka till!
Kommentarer