Baguetter

Härligt frasiga nattjästa  baguetter som får fin skorpa av lite ånga under gräddningen.

Jag dubblade den här satsen när jag bakade den till barnen på förskolan, då gjorde jag 9 st stora baguetter i stället för 9st mindre. Då räckte det som soppbröd till lite drygt 50 barn och 12 st vuxna.

Börja med fördegen på morgonen eller på kvällen om du hellre vill jäsa den i kylen till nästa dag, det går hur bra som helst vilket som.




Det här är mängden för 9 st mindre baguetter. Om du vill göra 9 st stora så dubbla mängderna. 

Steg 1.

Fördeg :

5 g jäst
200 g vatten
200 g vetemjöl med hög proteinhalt tex vetemjöl special.


Lös upp jästen i vattnet i en bunke. Blanda mjölet och arbeta degen smidigt. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i minst 4 timmar eller i kylen över natten.


Steg 2.

Fördegen från steg 1.

1000 g vatten
20 g jäst
1400 vetemjöl med hög protein halt
20 g havssalt

Blanda fördegen med övriga ingredienser utom saltet. Arbeta degen på medelhastighet i 10-15 minuter. Tillsätt saltet. Arbeta degen ytterligare 5 minuter. Låt degen vila i bunken 30 minuter.

Dela degen i nio bitar. Vik in kanterna in mot mitten flera gånger på varje bulle så den blir spänd och rund.  Låt deg bitarna vila i 5 - 10 minuter.



Forma  degbitarna till långa baguetter. Lägg dom på baguetteplåt eller på vanlig plåt med bakplåtspapper, vik upp lite bakplåtspapper mellan varje baguette så de inte fastnar i varandra. Det får plats med 3 st baguetter på varje plåt. Täck över dem med dubbla bakdukar och låt dem jäsa i kylen till nästa dag.


Sätt ugnen på 250 grader varmluft (eller reducerad ånga ) ställ in en tom plåt på nedersta falsen om du inte har en ugn med ångfuntion.

Mjöla och snitta baguetterna med en vass kniv eller ännu hellre med ett rakblad.

Om du inte har ånfunktion så var beredd med ett glas med varmt vatten och när du ställer in en plåt med baugetter så slänger du snabbt in det varma vattnet på den heta plåten längst ner i ugnen och stänger ugnsluckan.

 Sänk ugnstemperaturen till 200 grader.

Har du en rationalugn med ångfunktion så är det lagom med 2 st droppar ånga.

Grädda baguetterna till en innetemperatur på 96-98 grader ca 20 minuter. Ta ut dem och låt dem svalna på galler.



Lycka till!



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning