Puttes blåbärspaj



 Det här receptet på Puttes blåbärspaj är så gammalt, så det går nästan inte att tyda texten på den hand skrivna lappen.

 Den är så enkel och snabb att göra så det är nästa löjligt. 
Man kan säga att den är lika god som den är enkel. 
Så här gör man i alla fall.

3 dl vetemjöl  
1/2 dl socker
1/2 tsk bakpulver
150 g smör

Fyllning :

6 dl blåbär
1/2 dl socker
1 msk potatismjöl

Smält smöret och låt det svalna. Blanda i hop dom torra ingredienserna, och häll i smöret.Arbeta snabbt i hop degen och tryck ut den i en pajform.
 Förgrädda 10 minuter i 225 graders ugnsvärme.
 Ta ut pajen och häll i blåbären som är blandat med sockret och potatismjölet. Grädda tills den ser färdig ut, ca 15 - 20 minuter.

Servera med en klick vaniljglass eller vaniljsås.




Vill man lyxa till det lite så kokar man en egen vaniljsås. Det är bra om man gör den först i så fall så den får stå och tjockna till sig i kylen.

1 vaniljstång
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 dl strösocker
4 stora äggulor

Häll mjölken och grädden i en kastrull.  Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna.
Lägg allt i gräddmjölken. 
Koka upp och låt koka ett par minuter. 
Låt svalna. 
Plocka bort stången.

Vispa äggulor och socker pösigt.
Tillsätt lite av gräddmjölken och vispa lite till.
Häll äggblandningen i kastrullen med gräddmjölken.
Låt sjuda på svag värme, utan att det kokar, tills den tjocknar. 
Kyl direkt.

Lycka till !!



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hur jag klär en bakform

Halloumi och zucchinibiffar

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning