tisdag 16 september 2014

Hallonsnittar


Dom här kakorna är riktiga klassiker. Sådana man minns fanns på kakfatet när man var på kalas som barn. Dom är presis lika goda i dag som de var då kan jag lova.
Så nu är det bara att ta på förklädet och baka på, och här kommer receptet.

Hallonsnittar ca 60 st.

Ugnstemp 175-200 grader

Mördeg :
4 1/2- 5 dl vetemjöl
3/4 dl socker
200 g smör
5-6 bittermandlar
1 äggula eller 1 ägg

Fyllning: 4-5 msk fast hallonsylt

Glasyr: 1 dl florsocker, 1 msk vatten.

1. Lägg drygt hälften av mjölet i en hög på bakbordet ( arbeta in resten senare eller använd vid utbakningen) Tillsätt sockret och de skållade, skalade och rivna bittermandlarna.  Hacka i smöret och tillsätt äggulan. Smula sönder smöret med fingertopparna. Arbeta snabbt i hop alltsammans. Degen ska bara hänga i hop. Arbetar man degen för länge blir den seg och kakorna blir inte möra. Låt degen vila svalt i kylskåpet, gärna några timmar.

2. Forma degen till fyra längder ca 35 cm långa. Lägg dem på plåt. Platta ut längderna så dom blir ca 5 cm breda. Gör en fördjupning i mitten och fyll skåran med sylt.
Grädda längderna mitt i ugnen i 175-200 graders ugnsvärme i 10-12 minuter eller tills de har fått svagt guldgul färg.

Låt längderna svalna lite på plåten. Sikta florsockret  och rör det med vattnet till en slät glasyr. bred den på kakorna. Skär längderna på snedden i lagom stora bitar.

Nu är det bara att mumsa på.

Lycka till !


Skicka en kommentar

Sidor