Små söta och spröda kycklingar av maräng


Söta små kycklingar som inte är allt för svåra att göra. De blir fina på tårtan, cupcakesen eller varför inte som de är  på kakfatet i påsk. Hur som helst så blir både stora och små glada av kakorna om de är så här gulliga.






Läs lite tips längst ner innan du börjar baket.


Kallvispad fransk maräng:

ca 2 st ugnsplåtar 

100 g äggvita 
1 tsk pressad citron eller ättika
50 g + 50 g strösocker
100 g florsocker
Pasta färger
Gul 
Orange
Svart


Sätt ugnen på 80 grader varmluft 

Vispa äggvitorna med citronsaften/ ättikan till ett hårt skum. 

Tillsätt 50 g strösocker lite i taget och vispa på medelhastighet i 2 minuter.

Tillsätt ytterligare  50 g strösocker, lite i taget, öka hastigheten och vispa 3 minuter till.

Sikta ner florsockret i marängen och vänd runt med en slickepott till en fin maräng.

Dela upp marängen i tre olika skålar.

En stor skål som du färgar gul.

En liten skål som du färgar orange.

En liten skål som du färgar svart, den är endast till ögonen så det behövs väldigt lite.

Det behövs 4 st spritspåsar och 4 st olika tyllar.


De här tyllarna använde jag. 

Kroppen en stor slät och rund tyll.

Vingarna  en mindre bladtyll. 

Näbben och fötterna en liten slät eller stjärntyll. 



Ögonen de minsta släta tyllen du har. Eventuellt kan du bara klippa ett minimalt hål i spritspåsen om du inte har en som är tillräckligt liten. 



Klä två ugnsplåtar med bakplåtspapper. Klistra fast pappret  med lite marängsmet i varje hörn så det ligger still när du spritsar.

Spritsa kroppen först, en rund klick och sedan en mindre rund klick uppe på. Spritsa inte för tätt så det blir svårt att komma åt att spritsa vingarna.

Sedan vingarna och en liten rumpa längst bak.

Sedan näbben och fötterna och till sist ögonen.

Ställ in dem i ugnen och grädda minst 70 minuter.

När de går att lyfta från bakplåtspappret och känns torra kan de stå kvar och torka/ svalna  i ugnen på eftervärmen med ugnsluckan stängd.




TIPS:

Syran i citronen och ättikan gör så att man får upp äggvitevolymen snabbare och skummet blir stabilare.

Se till att bunke och visp är ordentligt rengjorda, minsta spår av fett gör så det inte blir stabilt. 

Tvätta ur bunken med citronsaft om du är osäker.

Tillsätt inte sockret från början, och ha inte i det för snabbt. Lite i taget alltså.

Vispa inte för snabbt i början. På slutet kan man vispa på hög hastighet.

Se till att det inte finns tillstymmelse till gula i vitan, fett och gulan gör så att inte marängen blir fast. 


Lycka till! 







Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning