söndag 28 september 2014

Maränger till barnkalaset










Jag fick en utmaning av en kär vän förra veckan. Hon ville veta hur man får till maräng som håller formen om man vill göra grisar av den.




Det här är första gången som jag provar just figurer, och det var väldigt roligt och VÄLDIGT pilligt.
Att få dit dom där små ögonen, som är marsipan rullat till små små kulor. Man får inte hålla på för länge heller, då det kändes lite som att dom kanske skulle smälta ihop.

Jag gjorde svanar och typ vanliga också och den här satsen blev då tre plåtar. Jag har varmluftsugn och kunde ställa in alla tre på en gång. Har man en vanlig ugn kanske man ska minska mängden och göra en halv sats i taget.

Jag använde spritspåse med en rund tyll. Först spritsade jag ett runt ansikte, sedan en mindre boll uppe på till trynet. Slutligen två små öron.Trynet tryckte jag till med fingret som jag doppat i kallt vatten först, fingret alltså.

 Kulorna hade jag rullat innan, och satte dit med min pincett som jag använder till mina tårtdekorationer i vanliga fall. Den kan jag varmt rekommendera. Sockerpärlor blev det till näsborrar, och munnen är en nonstopp på högkant.




 Här kommer receptet på kallvispad fransk maräng, lånat från mäster konditorn Jan Hedh.

150 g kylskåpskall äggvita ( ca 5 st )

7 g pressad citronsaft ( ca 2 1/2 tsk )

75 +75 g strösocker

150 g florsocker



1. Sätt ugnen på 100 grader.

 2. Vispa äggvita och citronsaft tills skummet börjar lyfta. ( låg till medelhastighet )

3. Strö 75 g socker i skummet och vispa på medelhastighet. Strö i 75 g socker till under vispning och
öka till full hastighet. Vispa tills det blir ett fast marängskum.

4. Sikta florsockret och vänd ner det i i skummet med en slickepott.

Nu är marängen redo att spritsas. Vill man färga den så gör man det nu. Jag använde mig av rosa pasta färg, samma som jag använder mig av i tårtbaket. Det går säkert lika bra med vanlig hushållsfärg.

Spritsa dom figurer du vill ha på bakplåtsklädda plåtar. Grädda i 90 minuter, tills dom känns torra, lätta och luftiga. Känns de inte färdiga så låt dom stå i ugnen tills dem känns torra.



Lycka till Petra och alla ni andra som vill skoja till det lite med marängbaket.

Och kom i håg, fantasin har inga gränser.


TIPS:

Se till att bunke och visp är ordentligt rengjorda, minsta spår av fett så är det kört.
Tvätta ur bunken med citronsaft om du är osäker.

Tillsätt inte sockret från början, och ha inte i det för snabbt. Lite i taget alltså.

Vispa inte för snabbt i början. På slutet kan man vispa på hög hastighet.

Se till att det inte finns tillstymmelse till gula i vitan, då är det också kört.








Skicka en kommentar

Sidor