Vaniljsås
Ca 3 dl sås :
1 vaniljstång
2 dl mjölk
3 äggulor
1/2 dl strösocker
Dela vaniljstången på längden och skrapa ner vaniljfröna och stången i en tjockbottnad kastrull tillsammans med mjölken.
Låt allt koka upp. Stäng av plattan och låt stå och dra i 10-15 minuter.
Vispa äggulor och sockret riktigt fluffigt, 4-5 minuter. Lite jobbigt för armen, men man kan vila några sekunder då och då.
Ta upp vaniljstången och häll den varma vaniljmjölken över äggfluffet och vispa runt ordentligt.
Häll tillbaka allt i kastrullen och värm försiktigt under omrörning tills såsen börjar tjockna. Det får inte koka då skär det sig. Sila ner såsen i en bunke och kyl så snabbt som möjligt. Jag brukar fylla upp kallvatten i diskhon och ställa ner bunken, så går det riktigt snabbt. Plasta bunken och ställ in i kylskåpet.
Såsen håller sig ca 2 dygn i kylskåp.
Vill man kan man vispa 2-3 dl grädde och blanda ner i den kalla såsen. Det blir riktigt gott kan jag lova.
Hos oss blev det Puttes blåbärspaj med vaniljsåsen till
Lycka till !
Kommentarer