Vaniljsås

Hemgjord vaniljsås är inte fy skam. Det är ganska enkelt att göra, det gäller bara att vispa ordentligt och inte ha för hög värme. Här kommer receptet och lite steg för steg.

Ca 3 dl sås :

1 vaniljstång
2 dl mjölk
3 äggulor
1/2 dl strösocker




Dela vaniljstången på längden och skrapa ner vaniljfröna och stången i en tjockbottnad kastrull tillsammans med mjölken.






Låt allt koka upp. Stäng av plattan och låt stå och dra i 10-15 minuter.




Vispa äggulor och sockret riktigt fluffigt, 4-5 minuter. Lite jobbigt för armen, men man kan vila några sekunder då och då.





Ta upp vaniljstången och häll den varma vaniljmjölken över äggfluffet och vispa runt ordentligt.

Häll tillbaka allt i kastrullen och värm försiktigt under omrörning tills såsen börjar tjockna. Det får inte koka då skär det sig. Sila ner såsen i en bunke och kyl så snabbt som möjligt. Jag brukar fylla upp kallvatten i diskhon och ställa ner  bunken, så går det riktigt snabbt. Plasta bunken och ställ in i kylskåpet.
Såsen håller sig ca 2 dygn i kylskåp.

Vill man kan man vispa 2-3 dl grädde och blanda ner i den kalla såsen. Det blir riktigt gott kan jag lova.

Hos oss blev det Puttes blåbärspaj med vaniljsåsen till



Lycka till !

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning