torsdag 23 oktober 2014

Chokladtryffeltårta med maränger
Den här tårtan med recept finns redan här på bloggen. Nu har jag bakat den igen men dekorerat med små söta maränger och även fotat den steg för steg. Det var min svärdotter som ville bjuda sina kollegor på något gott,  sista dagen på sin praktik. Hoppas att det var chokladälskare allihopa, för en  mer chokladig tårta än så här kan det knappast bli.

Tårtbotten :
65 g vetemjöl
3 msk kakao
80 g smör
80 g socker
4 ägg

Tryffelkräm :

5 dl grädde
450 g mörk choklad
6 äggulor
75 g socker
Börja med tårtbotten.

Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret och låt det svalna.


Sikta mjöl och kakao  i en skål.Vispa ägg och socker vitt och fluffigt, minst 8 minuter.Sikta ner mjöl och kakaoblandningen i äggsmeten och tillsätt det smälta avsvalnade smöret. Blanda runt med en slickepott.Häll smeten i en bakplåtsklädd form ca 20 cm i diameter. Grädda på nedersta falsen i 25 - 30 minuter.
Känn med trästicka. Stickan ska vara torr när den är färdig.Låt den stå några minuter, tag sedan ur den ur formen och låt den svalna.

Gör sedan tryffelkrämen :

Hacka chokladen. Värm grädden och häll över chokladen. Vill man göra det enklare för sig så köper man chokladknappar. Rör i hop och ställ åt sidan så länge.
Vispa ihop sockret och äggulorna i en värmetålig skål Sätt en kastrull med lite vatten på spisen och värm upp. Sätt skålen med äggvispet över kastrullen ( vattenbad ) och vispa med elvisp i 6 minuter.
Tillsätt chokladgrädden och vispa 6 minuter till.
Ställ in krämen i kylen i 30 minuter.
Dela tårtbotten i två delar. Lägg tillbaka den förta tårtbotten i formen igen. Bred över en tredjedel av  tryffelkrämen, 


Täck med den andra tårtbotten och bred över resten av krämen.Ställ tårtan kallt i 6 timmar.

För en varm kniv längst kanten på formen innan du lyfter ur tårtan.Färgen på marängerna som jag garnerat tårtorna med är orangefärgade, men det syns inte så bra på bilderna.
 Receptet på marängerna finner du under fliken kakor.

Prova baka de här nu alla chokladälskare.

Lycka till !

Inga kommentarer:

Sidor