Frukt och nötbröd



Ett riktigt gott bröd, fullproppat med nötter och frukt. Känns nyttigt för både kropp och själ.
Lite framförhållning krävs då man ska göra en fördeg och lägga frukten i blöt dagen före, annars är det busenkelt.

Dag 1.
300 g russin
150 g torkade aprikoser

Fördeg :

10 g jäst
200 g vatten
100 g grovt rågmjöl
100 g grovt grahamsmjöl

Dag 1.

Lägg russinen och aprikoserna i blöt i en skål och ställ den i rumstemperatur över natten.

Lös upp jästen i vattnet i en skål och blanda i mjölet. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur under natten.

Dag 2.

Fördegen från dag 1.
200 g matyoghurt
25 g jäst
400 g vetemjöl med hög proteinhalt ( jag tog manitoba cream )
75 g durummjöl
75 g honung
75 g rumstempererat smör
15 g havssalt
200 g valnötter
200 g hasselnötter
avrunnen blötlagd frukt från dag 1.

Dag 2.

Blanda all ingredienserna utom nötterna och frukten och arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter. Låt degen vila i bunken i 30 minuter.

Tillsätt nötterna och den avrunna frukten. Arbeta degen i 5 minuter till. Låt den vila 30 minuter i bunken.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord, Degen ska vara kladdig. Dela den i två delar och lägg upp på mjölat bakplåtspapper på en plåt. Fös i hop dem till någorlunda jämna bröd.


Låt jäsa ca 1 timme i rumstemperatur.

Sätt ugnen på 250 grader.

Ställ in bröden i mitten av ugnen och sänk genast temperaturen till 180 grader. Öppna ugnsluckan efter 30 minuter för att släppa ut fukt.Upprepa ännu en gång innan brödet är färdigt.

Grädda brödet tills innertemperaturen är 98 grader ca 40-45 minuter.

Låt brödet svalna och förvara det sedan i plastpåse och låt det mogna till nästa dag.

Går utmärkt att frysa.



Receptet har jag lånat från Brunkebergs bageri.

Lycka till !

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning