torsdag 30 oktober 2014

Vaniljkräm

Vad ska man välja att göra, blanda till vaniljkräm från påse i pulverform eller göra en egen på äkta vaniljstång ? Valet är lätt. Att göra egen vaniljkräm är inte alls svårt och är såå mycket värt det. Pulverkrämen kan slänga sig i väggen .

Så här gör du en super duper god vaniljkräm utan tillsatser.

1 vaniljstång
5 dl mjölk
1,3 dl socker
6 äggulor
1 dl maizenastärkelse
50 g smör

Dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en tjockbottnad kastrull. Lägg i stången och tillsätt mjölken. Låt koka upp.
Vispa samman äggulor, socker och maizena, fiska upp vaniljstången och tillsätt den heta vaniljmjölken. Tips om inte bunken står stilla när du vispar och har andra handen upptagen för kastrullen. Ställ bunken på en ren fuktig disktrasa, då står den stilla. Bra va ?
Häll  tillbaka allt i kastrullen. Låt krämen sjuda upp under ständig omrörning. Jag säger som Birgitta Rasmusson  " den ska vilja koka, men inte få  " Bra beskrivet tycker jag.
 När krämen tjocknat dra kastrullen åt sidan och vispa klickvis i smöret till allt har smält. Sila krämen i en finmaskig sil ner i en ren bunke. Kyl ner snabbt och plasta in och ställ i kylen.
Den håller sig ca 1 vecka i kylen. Vill man kan man blanda med vispad grädde 50 / 50 då kallar man den glasskräm. Namnet kommer troligtvis från att det smakar lite som mjukglass.

Har du aldrig gjort egen vaniljkräm så är det verkligen på tiden.

Lycka till !

Inga kommentarer:

Sidor