fredag 12 december 2014

Ris á la Malta


I dag har vi smaskat i oss en julig klassiker. Vi hade lite kall risgrynsgröt över och sonen fick gå och handla grädde medan jag fileade apelsiner. Det är så gott med apelsin till Ris á la Malta så det fick det bli, lite flagad mandel toppade jag hela härligheten med.

Så här lätt är det att göra:

Vispa 2 dl grädde och blanda med 4 dl kall risgrynsgröt. Smaksätt med 2 tsk vaniljsocker eller äkta vaniljpulver. Smaka av med florsocker beroende på hur söt du vill ha den. Filéa  2 st apelsiner och
skär i mindre bitar. Lägg ris á la Malta i små portions formar och toppa med apelsin och flagad mandel.
Om du inte vet hur man filéar en apelsin så kommer det en liten beskrivning här.



Skär bort skalet med en vass kniv.



Se till att allt det vita är bortskuret.




Ta en lite mindre vass kniv och skär mellan skinnlagren på apelsinen.




Nu ser man tydligt att klyftan är skinnfri. Fortsätt lika runt hela apelsinen.



Till vänster ligger själva skinnhögen. och till höger de fina filéade bitarna.

Så gott och så lätt.



Skicka en kommentar

Sidor