Skållat vörtbröd





Saftigt och gott vörtbröd där man först skållar rågmjölet med kokhett vatten, låter det 
kallna i rumstemperatur och sedan sätter man degen.
 1 liter julmust kokas ner i kastrull tills bara 2 dl återstår och ger fin smak till brödet. 
Dessa två moment kan man göra dagen innan baket om man vill, förvara i kylen när skållningen ha kallnat i så fall.

4 st bröd. 


Skållning:

Steg 1.

500 g vatten
250 g fint rågmjöl

Steg 2.

1250 g vetemjöl special
3 tsk mald nejlika
3 tsk mald ingefära
3 tsk mald pomerans
Skållning från steg 1
200 g vatten
1 liter julmust som har kokat ner till 2 dl 
150 g mörk sirap
100 g jäst
25 g havssalt
100 g blötlagda och väl avrunna russin ( kan uteslutas )
Ägg och smör till pensling

Steg 1.


Koka upp vattnet och häll över det över rågmjölet i en bunke. Blanda ordentligt. Täck bunken med plastfolie och låt stå i rumstemperatur tills skållningen har kallnat. 

Steg 2.

Lös upp jästen i vattnet och den nedkokta kalla julmusten. 

Tillsätt sirapen och  kryddorna utom saltet. 

Tillsätt den nu kalla rågmjölsskållningen.

Tilsätt nu vetemjölet lite i sänder, allt vetemjölet kanske inte behövs. 

Arbeta degen i ca 15 minuter i hushållsmaskinen, tillsätt saltet och arbeta degen 5 minuter till. Tillsätt russinen om du vill ha med det och blanda in dem. 

Låt degen vila i bunken i ca 40 minuter.

Forma degen till  fyra runda bullar och låt dem vila i 10 minuter.

Forma bullarna  till jämna avlånga bröd och lägg dem på två bakplåtspappersklädda plåtar.

  • Låt jäsa i rumstemperatur ca 2 timmar.

Värm upp ugnen till 165 grader varmluft.

Pensla bröden med uppvispat ägg och grädda i ca 40 - 50 minuter.
Innetemperaturen ska vara 98 grader. 

Pensla bröden med smält smör när du tagit ur dem ur ugnen.
Låt bröden svalna på galler med en bakduk över.



Lycka till!



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning