Skållat vörtbröd
Saftigt och gott vörtbröd där man först skållar rågmjölet med kokhett vatten, låter det
kallna i rumstemperatur och sedan sätter man degen.
1 liter julmust kokas ner i kastrull tills bara 2 dl återstår och ger fin smak till brödet.
Dessa två moment kan man göra dagen innan baket om man vill, förvara i kylen när skållningen ha kallnat i så fall.
4 st bröd.
Skållning:
Steg 1.
500 g vatten
250 g fint rågmjöl
Steg 2.
1250 g vetemjöl special
3 tsk mald nejlika
3 tsk mald ingefära
3 tsk mald pomerans
Skållning från steg 1
200 g vatten
1 liter julmust som har kokat ner till 2 dl
150 g mörk sirap
100 g jäst
25 g havssalt
100 g blötlagda och väl avrunna russin ( kan uteslutas )
Ägg och smör till pensling
Steg 1.
Koka upp vattnet och häll över det över rågmjölet i en bunke. Blanda ordentligt. Täck bunken med plastfolie och låt stå i rumstemperatur tills skållningen har kallnat.
Steg 2.
Lös upp jästen i vattnet och den nedkokta kalla julmusten.
Tillsätt sirapen och kryddorna utom saltet.
Tillsätt den nu kalla rågmjölsskållningen.
Tilsätt nu vetemjölet lite i sänder, allt vetemjölet kanske inte behövs.
Arbeta degen i ca 15 minuter i hushållsmaskinen, tillsätt saltet och arbeta degen 5 minuter till. Tillsätt russinen om du vill ha med det och blanda in dem.
Låt degen vila i bunken i ca 40 minuter.
Forma degen till fyra runda bullar och låt dem vila i 10 minuter.
Forma bullarna till jämna avlånga bröd och lägg dem på två bakplåtspappersklädda plåtar.
- Låt jäsa i rumstemperatur ca 2 timmar.
Värm upp ugnen till 165 grader varmluft.
Pensla bröden med uppvispat ägg och grädda i ca 40 - 50 minuter.
Innetemperaturen ska vara 98 grader.
Pensla bröden med smält smör när du tagit ur dem ur ugnen.
Låt bröden svalna på galler med en bakduk över.
Lycka till!
Kommentarer