lördag 31 januari 2015

Semmelwrap
Att baka semlor är ett måste den här tiden på året. Jag brukar försöka vänta tills fettisdagen, men suget efter att få baka  de här nya wrapsen blev för stor. Så i går slog jag till och testade den otroligt populära nya semlan, som folk står i kö långt ut på trottoarerna utanför konditorierna. Hos oss var det ingen kö i alla fall, mer en två taxar som följde varje rörelse i bakandet med bedjande ögon.

Jag valde att baka efter skaparen Mattias Ljungsberg recept.

Fördeg:

400 g vatten
100 g mjölk
60 g jäst
500 g vetemjöl

Vetedeg fortsättning:

250 g vetemjöl
200 g rumsvarmt smör
200 g socker
10 g kardemumma
7 g havssalt
1 st ägg

Fördeg:

Börja med att lösa upp jästen i vattnet. Blanda i övriga ingredienser och låt vila i 30 minuter.

Vetedeg fortsättning:

Blanda alla ingredienser förutom saltet med fördegen. Arbeta degen väl i ca 8 minuter. Tillsätt saltet och arbeta 5 minuter till.

Låt degen vila i 10 minuter.

Dela upp degen i 60-70 g stora bitar. Rulla dem till bullar och låt vila under bakhanduk i 30 minuter.
Kavla ut degen till runda mycket tunna plattor ca 20 cm i diameter. Jag gjorde vanliga semmelbullar av hälften, det blev väldigt bra.Grädda i 240 graders ugnsvärme i ca 3 minuter .Passa dem noga, gräddar du dem för länge går de inte att vika.

Låt de svalna omslutna i bakhandukar.

Mandelmassa:

400 g mandelmassa
100 g riven mandel
0,5 msk kardemumma

Riv mandelmassan och blanda i hop med mandelrivet och kardemumman. Blanda i lite vatten så det blir en mjukare och spritsbar mandelmassa.Ta ett vanligt bakplåtspapper och dela i två. Vik in kanterna och vik runt.


Var den något god då?  Det kan du hoppa upp och sätta dig på.God var även den traditionella semlan. Den här satsen blev  36 st semlor.

Prova du också.

Lycka till!


Inga kommentarer:

Sidor