Hallonpannacottapaj




Den här pajen gjorde jag till min äldsta son, Robin när han fyllde år förra veckan. Den är väldigt enkel att göra, men i bland är det enkla det riktigt goda, så var det i det här fallet också.
Ingen ugn behövs heller.

Pajbotten:
12 st digestivekex
75 g smält smör

Fyllning:
3 st gelatinblad
3 dl vispgrädde
1 dl strösocker
250 g hallon
200 g färskost ( philadelpia eller mascarpone)

Chokladganache:

100 g choklad
1 1/2 dl grädde

Gör så här:


Hacka digestivekexen i en matberedare och häll i smält smör, kör tills du har en smet.
Tryck ut smeten i en springform med löstagbar botten.
Ställ in i kylen.

Lägg gelatinbladen i en skål med rikligt med kallt vatten, minst fem minuter.
Väg upp hallonen och lägg i en kastrull tillsammans med sockret. Koka försiktigt i två minuter ( om du har utländska frysta bär, enligt livsmedelsverkets rekommendationer)
Häll i grädden och låt allt bli varmt. Dra bort kastrullen från värmen.

Tag upp gelatinbladen och krama ur vattnet, rör ner ett och ett i den varma hallongrädden.

Låt svalna och vispa därefter i färskosten.

Sätt gärna en bit plastark längst med kanten på formen för att få snygg och släta kanter. Overhead plast funkar bra, har man inte det så går det bra ändå.

Häll smeten i formen, och låt stå att stelna ca tre timmar i kylskåpet.

Om man vill ha en chokladganache som rinner snyggt ner på kanten så gör du så här:

Hacka chokladen och smält den i en värmetålig skål över en kastrull med lite kokande vatten ( vattenbad)  Rör ner grädden till en jämn och slät smet. Låt svalna.

Tag bort kanten från formen och eventuellt plastarken längst med kanten.
Häll försiktigt på den helt avsvalnade ganachen. Tag en sked och fös försiktigt ner lite så det rinner ner lite lagom längst med kanten. Man får inte vara för långsam för det stelnar rätt fort.

Garnera med färska bär. Jag gjorde två varianter, här nedan ser ni den ena och den andra är överst i inlägget.






Hur som helst var det supersmaskens. Tack till Tina som var så snäll och gav mig receptet.

Prova du med och lycka till!




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning