söndag 1 mars 2015

Äppelmunkar



Hur gott är inte det här då. Nyfriterade munkar fyllda med äppelmos, några blev även fyllda med jordgubbsylt efter sonens önskemål. Gott är det och inte alls svårt som man kanske skulle kunna tro.

Här kommer receptet. ( Birgitta Rasmusson )

50 rumsvarmt  smör
1 dl mjölk
25 g jäst
2 msk socker
0.5 krm salt
1 tsk nystötta kardemummakärnor
1 ägg
4.5 dl vetemjöl

Fritering:
ca 1 l neutral olja

Garnering :
socker

Fyllning:
1-1,5 dl äppelmos



Värm mjölken till 35-37 grader

Smula jästen i en degbunke. Häll på mjölken och rör tills jästen är upplöst.
Blanda i 2-3 dl av vetemjölet, det ska bli en ganska lös smet. Rör ner det rumsvarma smöret, sockret och ägget,kardemumman och resten av mjölet.
Låt det jäsa i 30 minuter.


Tag upp degen på bakbordet och knåda. Forma till en längd och dela i 12 jämnstora bitar. Mina vägde ungefär 40 g/ styck. Rulla dem till bullar och platta till dem något. Jäs under bakduk i ca 30 minuter.




Hetta upp oljan i en kastrull till 180 grader. Lägg i några munkar i taget, och fritera dem gyllenbruna ca 3-4 minuter.




Tag upp dem med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Rulla dem sedan i socker.


Ta en spritspåse med en smal tyll och fyll med äppelmos eller vad du nu vill fylla dina munkar med.
Tryck in tyllen i munken och spritsa in lite äppelmos.



Nästa gång tänker jag fylla dem med vaniljkräm tror jag. prova du med vettja.

Lycka till!
Skicka en kommentar

Sidor