måndag 27 april 2015

Vårrullar

Att göra egna vårrullar låter kanske svårt och krångligt, men nej.....inte alls så svårt som man kan tro, tidskrävande ja, men de är värda den tiden lovar jag dig.



För några år sedan så hade vi gårdsfest där vi bor och en av våra dåvarande grannar kom från Kina. Vi hade knytkalas och hon bjöd på helt underbart goda vårrullar.
Efter det så var jag bara tvungen att fråga om inte hon ville lära mig göra hennes vårrullar. Det ville hon gärna och vi tillbringade en hel förmiddag tillsammans i mitt kök. Yngsta sonen var också med och han blev kollosalt duktig på att rulla dem fasta och fina. Lite träning krävs så att de rullas fast så inte fyllningen sipprar ur vid friteringen.

Det här receptet bygger på det som min granne lärde mig med en bas på riven vitkål, morot, lök, vitlök och färskriven ingefära, inga mått hade vi den gången men jag skrev ner exakt den här gången så att du kan göra presis lika goda vårrullar som vi gör.
Den här gången hade vi glasnudlar i och det blev riktigt gott. Kycklingfärs provade vi också och det blev helt rätt. Ibland gör vi dem helt vegetariska och de blir hur gott som helst

Glasnudlar 100 g
Kinesisk svamp 100g
Morot 2 st
vitkål 250 g
Gul lök 1 st
Vitlök 2- 4 st klyftor
Färsk ingefära en bit
Kycklingfärs 500 g
Chili 2-3 st
Salt
Soya
Sesamolja
Rapsolja

Frityroja eller rapsolja till friteringen ca 1 liter.






Så här ser svampen ut som är supergod och som jag inte tycker du ska hoppa över.




Så här ser förpackningen ut med arken som man rullar in fyllningen i. Finns i orientaliska butiker. Våran i Falun heter Saffran. De ligger i frysdisken, kom i håg att tina dem innan du sätter igång.

Börja med att koka vatten och slå över de torkade kinesiska svamparna som du har lagt i en bunke. Kan göras långt i förväg då det tar ett tag för de att bli mjuka.



Riv vitkål cch morot.
Hacka lök och vitlök
Skala och riv ingefäran fint.
Om du har färsk chili så hacka den fint. Vill du inte ha för stark smak så ta inte med kärnorna.
Fräs allt i stekpannan i lite rapsolja och lite sesamolja. Ev. i två omgångar om du har liten stekpanna. 
Låt svalna.
Stek kycklingfärsen i lite rapsolja och lite sesamolja. 

Krama ur de blötlagda svamparna som nu bör vara mjuka. Skär bort foten som inte ska ätas.
Skär svampen i mindre bitar och stek på den ordenligt så den får färg.
Låt nu allt svalna.

Låt glasnudlarna ligga i hett vatten i 10 minuter. Häll av vattnet och klipp nudlarna i mindre bitar.

Blanda i hop allt och smaka av med soya och eventuellt salt.

Tag fram de tinade vårullearken.

Lägg ett ark med spetsen emot dig. Lägg en lagom hög med fyllning lite nedanför mitten.









Doppa fingret i lite vatten och stryk på slutspetsen som du "klistrar" fast mot vårrullen. Fortätt så tills fyllningen tar slut.
 Vi fick ut 50 st av våran fyllning. Exakt så många ark som det finns i förpackningen.



Värm en kastrull med olja. Frityrolja eller rapsolja.
Värm oljan till 175 grader.

Lägg försiktigt i några vårrullar i taget och fritera dem några minuter tills de är gyllenbruna.






Lägg dem på en tallrik med dubbelt lager med hushållspapper. Lägg över lite ugnfolie medans du friterar resten. De som inte ska ätas går utmärkt att frysa ofriterade.


Servera med sweetchili, soya och egengjord dippsås.

Egengjord dippsås;
1 röd paprika
1 vitlöksklyfta
2 röda chilifrukter
5 msk risvinäger
1 dl socker, knappt
2 1/2 dl vatten

Blanda vatten, vinäger och socker i en kastrull och koka upp. Låt koka på medelvärme under lock i ca 30 minuter tills såsen är något krämig. Smaka av.







Vi kokade jasmineris till och doppade rullarna i soya och såserna. Det var så gott så hälften hade varit nog.

Prova du också, du kommer inte att ångra dig.

Lycka till!

Skicka en kommentar

Sidor