söndag 31 maj 2015

Flädermoussetårta med jordgubbar

Grattis alla fantastiska mammor.
I dag är det morsdag och vad passar inte bättre än att uppvakta lilla mamma med en somrig tårta.
Passar andra dagar också såklart.




En tårta med mild och fräsch smak av fläder och generöst med färska jordgubbar.


Tårtbotten:

12 st degestivekex
75 g smör

Flädermousse:

5 st gelatinblad
5 st äggulor
1 dl socker
1 dl koncentrerad flädersaft
1/2 tsk vaniljsocker
1 dl grädde
2 dl crème fraiche
finrivet skal från en citron

Jordgubbsgele:

4 st gelatinblad
2 dl koncentrerad fläderblomssaft
1 msk färskpressad citronsaft



Tårtbotten:

Sätt ugnen på 180 grader
Mixa kexen i en matberedare till smulor, tillsätt smör och kör tills allt är blandat.
Tryck ut kexblandningen i en springform med löstagbara kanter ca 22 cm i diameter.
Grädda mitt i ugnen  10-15 tills färgen blir gyllenbrun.
Låt svalna.

Flädermousse:

Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten, minst 5 minuter.
Vispa äggulorna med sockret och vaniljsockret så det blir vitt och pösigt.
Värm flädersaften med cirtronskalet i en kastrull.
Tag upp och krama ur gelatinbladen och smält ner ett och ett i den varma saften under omrörning.
Vispa grädden tills det bildas toppar.
Blanda grädden med crème fraich och rivet citronskal och äggvispet.
Häll försiktigt ner den avsvalnade gelatinsaften under omrörning i gräddblandningen.
Häll moussen i den nu kalla formen med kexbottnen.
Ställ in kylen minst 3-4 timmar eller inplastad i frysen om den inte ska ätas inom den närmaste tiden.

Flädergelè:

Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten minst 5 minuter.
Värm saften och citronsaften i en kastrull.
Krama ur och smält ner gelatinbladen i den varma saften.
Låt svalna.
Skölj och skär jordgubbarna i mindre bitar, och lägg på dem på den stelnade moussen.

Färdela gelèn över jordgubbarna.
Låt stå i kylskåpet ett par timmar tills gelen har stelnat.





Jag brukar sätta bakplast på insidan runt kanten på min springform för att enkelt lossa moussen från formen och för att få släta kanter. Har man ingen bakplast så kan man värma en kniv i varmvatten, torka av och föra försiktigt runt kanten innan man lossar den från formen.

Prova baka den du också.

Lycka till!









Skicka en kommentar

Sidor