tisdag 19 maj 2015

Hemgjord glass och hembakad strut

Göra sin egen glass är väldigt enkelt. Man behöver ingen glassmaskin och till den här glassen endast tre ingredienser.




En burk karamelliserad mjölk
5 dl grädde
En halv Maraboujapp chokladkaka.

Till denna fantastiskt goda glass med smak av kola och choklad kan man även baka sin egen strut.

Börja med glassen som helst görs dagen före för att hinna frysa.

Vispa grädden lite löst.
Häll i den karamelliserade mjölken och vispa till en normal vispgräddkonsistens.
Hacka chokladen i små bitar och blanda ner i grädden.



Lägg allt i en större plastlåda med lock och ställ in i frysen.


Glasstrut

4 ST

1 ägg
1/2 dl socker
1/2 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 225 grader

Vispa samman allt till en smet. 

Klicka ut två rundlar och smeta ut dem tunnt med hjälp av baksidan av en stor sked.


Grädda dem några minuter tills kanterna har fått färg. 
Tag ut dem ur ugnen och lossa försiktigt med en tunn stekspade eller liknande. Rulla snabbt till en strut. 
Ställ den i ett glas för att stelna.
Tag nästa och gör på sammma sätt.




Man måste vara snabb för de stelnar väldigt fort. Kan vara idé att grädda en i taget om man aldrig gjort det tidigare.

Jag kan tillägga att jag gjorde flera stycken innan jag fick lagom tjocklek och snits på rullningen så det är bara att svära en ramsa om det går åt skogen och prova en gång till.

Hur som haver så blev det kanongott. Receptet på strutarna kommer från min svärmor Viran. Hon brukade bjuda på de här, fyllda med vispad grädde blandat med rårörda lingon.

Prova du också.

Lycka till!


Skicka en kommentar

Sidor