Kalljästa Rimbobullar

Baka bullar är är både roligt och väldigt uppskattat. Jag vet ingen som tackat nej till en nybakad bulle. Man kan variera dem i oändlighet och det här sättet att baka dem på ger en lite annorlunda smak, nästan lite wienwerbrödskänsla tycker jag. Kalljästa menas att de bakas på kall degvätska och även bakas ut direkt efter första knådningen.



Här kommer mitt gamla recept med viss modifiering.

ca 6 dl vetemjölspecial
1 msk socker
150 rumsvarmt smör
40 g jäst
2 dl kall mjölk
1 tsk havssalt
ägg till pensling


Fyllning:

70 g rumsvarmt smör
4 msk råsocker
1 msk vaniljsocker

Börja med fyllningen:

Blanda det rumsvarma smöret med råsockret och vaniljsockret till en smidig smet.



Degen:

Smula ner jästen i en bunke och häll i den kalla mjölken. Vispa så att jästen löser sig.
Blanda ner socker, salt, smör och vetemjöl.
Arbeta degen väl i ca 10 minuter i assistent och längre om du arbetar den för hand.

Lägg degen på mjölat bakbord och kavla ut till en stor fyrkant, ca 1 cm hög.
Sporra ut fyrkanter och klicka i fyllningen.


Vik upp hörnen och nyp ihop dem ordentligt.
Lägg dem i pappersformar eller aluminiumformar på en plåt.



Låt dem jäsa under bakduk till dubbel storlek 1-2 timmar.

Sätt under tiden ugnen på 225 grader.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem ca 10 minuter.
Låt dem svalna på galler under bakduk.

Blanda florsocker och lite vatten till en fin glasyr och ringla över bullarna innan du serverar dem.


 De här bullarna är verkligen jätte goda, prova du med.

Lycka till!

Lite i efterhand fick jag en historia om bullarna.





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning