Kardemummabullar
Doften från nybakade bullar slår nog allt. Äta dem lite varma med ett glas mjölk är en höjdare. De här kardemummabullarna är doppade i socker och kardemumma och är så otroligt goda.
Här kommer receptet.
Deg:
5 dl mjölk
150 g rumsvarmt smör
50 g jäst
1 1/2 dl socker
2 tsk nystött kardemumma
1 tsk havssalt
10-12 dl vetemjölspecial
Fyllning:
200 g rumsvarmt smör
3 msk malen kanel
1 dl farinsocker
Garnering:
1 dl socker
1 msk nystött kardemumma
Smula jästen i en bunke.
Värm mjölken till ca 35 grader, knappt fingervarmt.
Häll mjölken över jästen så att jästen löses upp.
Rör ner socker, kardemumma och salt och det rumsvarma smöret.
Häll i lite av mjölet och arbeta degen och tillsätt lite mjöl i taget.
Arbeta degen ca 10 minuter i maskin eller längre om du arbetar den för hand.
När degen släpper från kanterna är den klar.
Jäs degen under bakduk till dubbel storlek, tar minst 1 timme.
Sätt på ugnen på 225 grader.
Fyllning:
Rör i hop rumsvarmt smör, kanel och farinsocker till en krämig fyllning.
Dela degen i fyra bitar.
Kavla ut den ena biten till en rektangel.
Bred en fjärdedel av fyllningen och vik långsidorna mot varandra.
Skär långa remsor ca 3 cm breda.
Tvinna remsorna och snurra i hop dem och lägg i bullformar eller direkt på bakplåtspappersklädd plåt.
Fortsätt med resten av degen på samma sätt.
Lägg över en bakduk och jäs till dubbelstorlek, tar minst 40 minuter.
Grädda mitt i ugnen tills de fått fin färg ca 10- 12 minuter
Pensla smält smör på bullarna och doppa dem i socker och kardemumma blandningen.
Är de något goda då?
Jag säger som min tonårson, de är fett goda.
Prova baka dem du också.
Lycka till!
Kommentarer