Kardemummabullar

Doften från nybakade bullar slår nog allt. Äta dem lite varma med ett glas mjölk är en höjdare. De här kardemummabullarna är doppade i socker och kardemumma och är så otroligt goda.




Här kommer receptet.

Deg:

5 dl mjölk
150 g rumsvarmt smör
50 g jäst
1 1/2 dl socker
2 tsk nystött kardemumma
1 tsk havssalt
10-12 dl vetemjölspecial

Fyllning:

200 g rumsvarmt smör
3 msk malen kanel
1 dl farinsocker

Garnering:

1 dl socker
1 msk nystött kardemumma


Smula jästen i en bunke.
Värm mjölken till ca 35 grader, knappt fingervarmt.
Häll mjölken över jästen så att jästen löses upp.
Rör ner socker, kardemumma och salt och det rumsvarma smöret.
Häll i lite av mjölet och arbeta degen och tillsätt lite mjöl i taget. 
Arbeta degen ca 10 minuter i maskin eller längre om du arbetar den för hand. 
När degen släpper från kanterna är den klar.

Jäs degen under bakduk till dubbel storlek, tar minst 1 timme.

Sätt på ugnen på 225 grader.

Fyllning:

Rör i hop rumsvarmt smör, kanel och farinsocker till en krämig fyllning.

Dela degen i fyra bitar. 
Kavla ut den ena biten till en rektangel.
Bred en fjärdedel av fyllningen och vik långsidorna mot varandra.



Skär långa remsor ca 3 cm breda.


Tvinna remsorna och snurra i hop dem och lägg i bullformar eller direkt på bakplåtspappersklädd plåt.


Fortsätt med resten av degen på samma sätt.
Lägg över en bakduk och jäs  till dubbelstorlek, tar minst 40 minuter.

Grädda mitt i ugnen tills de fått fin färg ca 10- 12 minuter

Pensla smält smör på bullarna och doppa dem i socker och kardemumma blandningen.


Är de något goda då?

Jag säger som min tonårson, de är fett goda.

Prova baka dem du också.

Lycka till!





















Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hur jag klär en bakform

Halloumi och zucchinibiffar

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning