Marockansk gryta

Laga mat med exotiska kryddor i stället för det "vanliga" som man brukar använda är en fantastisk upplevelse. I dag blev det en sådan maträtt.
Jag såg en bild på Harira, en marockansk soppa som såg så fantastiskt god och spännande ut att jag bara var tvungen att laga den på direkten.
Ja...den var spännande också, och dofterna som spred sig ska vi inte ens tala om.

Min rätt blev gryta istället för orginalreceptet som är en soppa.


Här kommer receptet med lite modefiering:

4-6 port.



3 st gula lökar
4 klyftor vitlök
1 kruka persilja
1 kruka koriander
300 g stjälkselleri
3 dl blötlagda kikärtor
3 st färska tomater
1 msk tomatpurè
500 g krossade tomater
1 msk spiskummin
1 msk ingefära
1 msk paprikapulver
1/2 msk salt
1 pressad citron
Ca 2 liter vatten
olivolja att steka i

Vermicelli pasta eller nudlar ( mängd efter tycke och smak)

Gör så här:


Lägg kikärtorna i blöt i rikligt med kallt vatten i minst 8 timmar.

Häll av vattnet och spola kikärtorna med kallt vatten.

Koka dem sakta i nytt vatten och lite salt i ca 30 minuter. Häll av i durkslag.

Hacka lök och vitlök och stek mjuk i lite olivolja.

Skölj och strimla sellerin och fräs med löken.

Skölj och hacka persiljan och koriandern.

Finhacka tomaterna.

Tillsätt dem och övriga ingredienser utom nudlarna/pastan

Låt allt puttra på svag värme i ca 45 minuter.

 Smaka av med salt och eventuellt mera kryddor, känn efter så att kikärtorna är mjuka.

Tillsätt vermicelli pasta eller nudlar och koka tills de är klara.










Ät den smakrika grytan med ett nybakat bröd.

Här blev det surdegsbröd med smak av kummin.


Våga prova du också.

Lycka till!

Tack snälla Selma för receptet.




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hur jag klär en bakform

Halloumi och zucchinibiffar

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning