lördag 27 juni 2015

Pizza med lammfärs och feta

Göra egen pizza är en favorit hemma hos oss. I går så blev den så där extra, extra god.
Det var den goda smaken från lammfärsen tillsammans med fetan som blev pricken över i:et.








Den här satsen pizza blir en hel plåt och räcker till ca 4-5 port.

Börja med tomatsåsen, den ska puttra länge för att bli sådär god som bara en riktigt bra tomatsås kan bli.

Tomatsås:

1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 msk olja ( oliv eller rapsolja)
2 msk tomatpurè
1 burk krossade tomater (ca 500 g)
1 tsk basilika eller 1/2 kruka färsk
1 tsk oregano eller 1/2 kruka färsk
1/2 söndersmulat lagerblad
salt
peppar
1 nypa socker

Gör så är:

Hacka lök och vitlök och mjukstek i oljan.

Tillsätt örtkryddorna nu om du använder torkade och låt dem fräsa med en stund i oljan. 

Tillsätt tomatpurèn och fräs med en stund till.

Häll i de krossade tomaterna, lagerbladet och sockret och låt puttra på medelvärme i minst en halv timme.
Använder du färska örter så tillsätter du dem samtidigt som tomaterna.

Lägg ett lock lite på glänt så att inte tomatsåsen sprätter ut över hela spisen som tomatsås har en förmåga att göra.

 Smaka av med salt och peppar.

Rör några gånger, och ha koll på din tomatsås.

Pizza deg:

25 g jäst
2 dl ljummet vatten (35-37 grader)
1 msk olivolja
2 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl durum-vetemjöl
1 tsk havssalt

Gör så här:

Rör ut jästen i det ljumma vattnet.

Arbeta i hop med övriga ingredienser till en smidig deg ca 5 - 10 minuter med maskin eller längre om du arbetar för hand.

Låt jäsa ca 1/2 timme

Om du inte ska baka ut degen på en gång så kan du täcka över degbunken med plast och ställa in i kylen tills det är dags.

Fyllning:

500 g lammfärs
150 fetaost 
300 g körsbärstomater i halvor
1 st spetspaprika i bitar
2 pkt. mozzarella
salladslök / rödlök 
svarta oliver (kalamata kärnfria)
Tomatsås

Sätt ugnen på 220 grader.

Stek lammfärsen i lite olja och krydda med salt, peppar och timjan.

Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord.

Du kan kavla flera runda eller som jag, en stor som täcker hela plåten.

Bred på tomatsåsen

Fördela lammfärsen över tomatsåsen.

Lägg sedan på resten av ingredienserna och avsluta med mozzarellaosten som du har skurit i tunna halverade skivor eller strimlor.




Sätt in pizzan i ugnen och grädda ca 15- 20 minuter eller tills du tycker den ser lagom gräddad ut.




Garnera med lite färsk basilika.

Ät och njut.

Lycka till!







Skicka en kommentar

Sidor