onsdag 17 juni 2015

Saltsill i ugn med lök och grädde

Att äta salt sill som är tillagad i ugnen är en av min och gubbens favoriträtter.
Den är en bra sommarrätt då den är salt och även lätt och snabb att laga.



Det här behöver du:

Ca 3 port

2 pkt urvattnade saltsillfilèr  (finns där sillburkarna står)

2-3 dl grädde

2-3 stora gula lökar

Smör 

Ströbröd

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader

Skala och skiva den gula löken.

Stek den guldgul och mjuk i stekpannan med smör.

Lägg löken i en ugnsfast form.

Tag ur sillfilèrna och skölj av dem i kallt vatten.

Drag av skinnet på dem.

Lägg sillen tätt bredvid varandra över löken.

Strö över lite ströbröd och klicka ut lite smör över sillen.

Ställ in i ugnen ca 15 minuter.

Tag fram formen och slå grädde lite i kanten på formen . Inte så mycket så att det täcker sillen utan ungefär i samma nivå.

Sätt in i ugnen ca 15 minuter till.

Koka potatis och råriv morötter som passar ypperligt till.

Jag rårev även rödbeta och äpple och det blev toppen gott.




Salt sill är en gammal klassiker som de flesta vuxna gillar.
De mindre barnen tycker nog att sillen är för salt så då kan man steka lite torsk till dem och göra en sås på gräddfil och örter så blir alla nöjda och glada.

Om du aldrig provat så gör det, det är en smakupplevelse.

Lycka till!





Skicka en kommentar

Sidor