måndag 13 juli 2015

Lime och chilimarinerad torsk med wokade risnudlar

Det här blev så in i norden gott att jag bara måste dela med mig av receptet til dig.

Marinera gärna torsken i god tid, gärna några timmar innan för bästa smak.


4-6 portioner

2 st paket fryst torsk eller 800 g färsk.
3 st lime
1 st citron
1-2 st röda chilifrukter
salt



Sås:

1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
1 st burk kokosgrädde
1 st bit färsk ingefära
1 msk torkad koriander eller 1/2 kruka färsk
Rapsolja/sesamolja

Nudlar:

1 paket risnudlar
1 morot
1 paprika
ca 2-3 dl frysta eller färska grönsaker ( broccoli, grönabönor, brytsockerärtor, romanesco)
eller vilka grönsaker man vill.


Börja med fisken.

Tina eller halvtina torsken om den är fryst.

Skär fisken i mindre bitar och lägg i en ugnsfast form.

Tvätta och finriv skalet på limefrukten.

Pressa saften ur limen och citronen och häll skal och saft på torsken.

Skölj och dela chilin och skrapa bort alla kärnor.

Hacka chilin riktigt fint och fördela över torsken.

Salta.

Plasta och ställ in i kylen, gärna några timmar.

Tag fram ett par gånger och vänd runt fisken i marinaden.

Nudlar:

Koka upp rikligt med saltat vatten i en rymlig kastrull.

Tag bort från plattan och lägg ner risnudlarna i vattnet och sätt på ett lock.

Låt stå så i ca 5 minuter.

Häll av vattnet och spola med kallt vatten.

Skala och finstrimla moroten.

Skölj och strimla paprikan.

Tina övriga grönsaker i micron om de är frysta.

Sås:

Hacka lök och vitlök.

Stek dem i lite olja och tillsätt den torkade koriandern och låt fräsa med en liten stund. 
Har du färsk koriander kan du tillsätta den sist.

Skala och riv den färska ingefäran och tillsätt den också.

Häll över kokosgrädden.

Låt allt stå och puttra på medelvärme i minst 5 minuter.

Smaka av med salt.

Sätt ugnen på 175 grader.

Häll såsen över fisk och marinad.

Ställ in i ugnen ca 20 minuter.

Fräs morotstrimlorna i lite olja i en wokpanna eller stekgryta.

Fräs med paprikan, övriga grönsaker och risnudlarna.

Är det svårt att röra runt nudlarna kan man ta en diskad sax och klippa söner dem lite.

Smaka av med lite salt.




Lägg nudlarna i en djup tallrik och lägg några fiskbitar och den goda såsen över hela härligheten.

Det här blev en riktig höjdare.

Prova du också.

Lycka till!






Skicka en kommentar

Sidor