fredag 31 juli 2015

Stekt färsk makrill med gräddstuvad bladspenat

Färsk makrill är ett måste när vi är på västkusten. Vi brukar be att få den filėad i butiken så blir det väldigt enkelt vid tillagningen. 
Man kan ha olika tillbehör såsom citronsmör eller dillsås, våran absoluta favorit är gräddstuvad bladspenat, kokt potatis och en grönsallad, färska citronklyftor att pressa över makrillen är riktigt gott till.




Du behöver till 4 portioner:

8-10 st makrillfilėr
vetemjöl att vända makrillen i
smör till stekning
400 g bladspenat
Ca 5 dl grädde/ mjölk
vetemjöl till redning av spenaten
salt
peppar
ev. lite muskot
färsk citron

Skölj makrillfilérna i kallt vatten och torka dem med hushållspapper.
Lägg dem köttsidan upp och salta och peppra.
Vänd dem i lite vetemjöl.
Stek dem i smör på medelvärme några minuter på varje sida.
Varmhåll dem i ugnen på ca 100 grader.

Häll i spenaten i en kastrull och häll i grädd och mjölkblandningen, spara lite till redningen.
Låt koka på medelvärme en liten stund.

Vispa  vetemjöl ca 1/2- 1 dl i lite mjölk / gräddblandning till en klumpfri redning.
Häll det i spenaten under vispning och låt koka ihop några minuter. 

Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite muskot.

Servera makrillen med nykokt potatis, spenat, citron och en fräsch sallad.

 Ät och njut.





Lycka till!

Skicka en kommentar

Sidor