måndag 6 juli 2015

Surdegsbaguetter

Jag älskar verkligen att baka. 
Ni som följer mig här på bloggen vet det redan.
Min familj vet det, mina vännner vet det också och grannarna förstår det säkert för dofterna sprider sig i vårat hus här på Svärdsjögatan.

Den här gången har jag gjort surdegsbaguetter som blev så frasigt goda,
Jag har varit lite feg förut och haft i en liten liten bit jäst, men inte den här gången.
Jag blir så faschinerad att det jäser på enbart min surdegsgrund, men det fungerar verkligen.
 Det man ska veta är att degen måste jäsa läänge för att det ska bli ett bra resultat.




Mitt recept:

2 dl matad och bubblig surdegsgrund
8 dl vatten
1000 - 1200 g vetemjöl med hög proteinhalt ( manitoba cream tar jag )
30 g havssalt


Gör så här:

Häll i surdegsgrunden och det kalla vattnet i assistenten.

Häll i mjölet, inte allt på en gång och arbeta minst 10 minuter, längre om du gör för hand. 
Tillsätt saltet och arbeta 5 minuter till.

Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda med lock och låt stå framme i rumstemperatur i ca 4 timmar.

Vik degen två gånger under den tiden.

Ställ in i kylen minst 10 timmar.

Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och dela i fyra lika stora bitar.

Forma till långa baguetter och lägg dem på en baguettplåt om du har en sådan.
Annars på en mjölad bakhanduk med lite tyg mellan bröden.

Lägg en bakhanduk över och jäs i rumstemperatur ca 4 timmar.

Sätt ugnen på 250 grader.

Sätt en tom plåt längst ner i ugnen.

Mjöla bröden och snitta dem med en vass kniv.

Sätt in bröden och kasta samtidigt in en glas kallt vatten på den förvärmda plåten längst ner.

Om du har jäst dem på bakhanduk så lägg försiktigt över dem på bakplåtspappersklädd plåt.

Sänk temperaturen till 220 grader.

Grädda bröden ca 25-30 minuter ( innertemperaturen ska vara 98 grader.)

Öppna ugnsluckan ett par gånger mot slutet och släpp ut lite ånga för frasighetens skull.



Att vika degen eller treslag som det kallas gör man genom att vika försiktigt utan att trycka, ena sidan av degen mot mitten, därefter andra sidan för att slutligen vända på hela degen, så att undersidan hamnar uppåt.









Det var klart värd all jästid lovar jag dig.


Prova du med.

Lycka till!









Skicka en kommentar

Sidor