Surdegsbaguetter

Frasiga, fluffiga och goda baguetter som är enkla att baka men som kräver lite tid som alla surdegsbröd gör. En baguetteplåt är värd sin investering, i annat fall så bör de jäsa på en bakduk efter utbak med tyg emellan sig så de inte flyter ut och sedan flyttas över på en plåt vid gräddningen. Jag har provat det också men baguettplåt är att föredra.









4 st  baugetter:

200 g aktiv surdegsgrund
8 dl ljummet vatten ca 30 grader
1000 - 1200 g vetemjöl special
4 tsk ( 30 g ) havssalt


Gör så här:

Häll i surdegsgrunden och  vattnet i bunken till assistenten.

Häll i mjölet, inte allt på en gång och arbeta minst 10 minuter, längre om du gör för hand. 
Tillsätt saltet och arbeta 5 minuter till.

Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda med lock och låt stå framme i rumstemperatur i ca 4 timmar så den kommer igång och jäsa.

Vik degen minst två gånger under den tiden.

Ställ in i kylen till nästa dag.

Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och dela i fyra lika stora bitar utan att knåda.

Forma till långa baguetter och lägg dem på en baguettplåt.

Lägg en bakhanduk över och jäs i rumstemperatur ca 4 timmar.

Sätt ugnen på 250 grader varmluft

Sätt en tom plåt längst ner i ugnen.

Mjöla bröden och snitta dem längst med ( inte tvärs över)  med en snittkniv, rakblad eller vass kniv.

Sätt in bröden och kasta samtidigt in en glas varmt vatten på den förvärmda plåten längst ner och stäng snabbt ugsluckan så bildas ånga och det blir frasiga bröd.

Sänk temperaturen till 220 grader.

Grädda bröden ca 25 minuter, innertemperaturen på bröden ska vara 96 - 98 grader.
Låt svalna på galler utan bakduk.

Vänta 30 minuter innan de skärs upp och låt dem ligga luftigt.
Läggs de i plastpåse så försvinner det frasiga yttre. 

Lycka till! 

Lite tips nedan från min YouToube kanal









Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning