söndag 6 september 2015

Morotsbröd

God morgon härliga söndag.

När jag skulle baka bröd häromdagen så rev jag morötter och tillsatte i degen.
Resultatet blev ett riktigt saftigt och gott bröd.





Ett riktigt lyckat brödbak som gav 4 st lite mindre bröd.

Detta behövs:

300 g matad och bubblig surdeg
700 g vatten
1000 g vetemjöl med hög proteinhalt 
200 g grovt rågmjöl
25 g havssalt
40 g honung
ca 150 g riven morot (ca 3 st)

Gör så här:

Blanda alla ingredienser utom morot och salt.

Arbeta i assistenten i minst 10 minuter på medelhastighet.

Tillsätt saltet och arbeta 5 minuter till.

Blanda ner morötterna och arbeta tills allt är blandat.

Låt degen ligga kvar i bunken i 30 minuter.

Stjälp upp degen i en lätt inoljad plastlåda med lock.

Vik försiktigt, utan att trycka , ena sidan in mot mitten , därefter andra sidan för att slutligen vända på hela degen så att undersidan hamnar uppåt.

Låt degen stå framme i rumstemperatur ett par timmar så att jäsningen kommer igång.

Gör vikningen en gång till, ställ därefter in den i kylen tills nästa dag.

Tag fram degen och forma till tre eller fyra bröd och låt jäsa i mjölad  jäskorg eller liknande.

Låt de jäsa några timmar i rumstemperatur, exakt hur länge är svårt att säga, det viktiga är att de har jäst nästan dubbelt från du lade i dem i korgarna.

Sätt ugnen på 250 grader, Och sätt in en tom plåt på nedersta falsen.

Stjälp upp bröden på 2 st bakplåtspappersklädda plåtar.

Strö över lite mjöl och stryk ut försiktigt över bröden.

Snitta bröden med en vass kniv eller rakblad.

Sätt in en plåt i mitten av ugnen samtidigt som du slänger in ett glas vatten på den förvärmda plåten längst ner.

Stäng snabbt ugnsluckan och vrid ner temperaturen till 200 grader.

Öppna ugnsluckan efter 20 minuter för att släppa ut lite ånga.

Grädda brödet ytterligare ca 20 minuter eller till innetemperaturen är 98 grader.

Låt bröden svalna på galler UTAN bakduk.

Skiva upp, bred på smör och njut.

Det kanske ser lite krångligt ut med alla moment som vikningar och långa jästider.

Faktum är att har man gjort det några gånger så går det av bara farten.

Att baka med surdeg och utesluta jästen är värd alla långa jästider och procedurer som vikning, kasta in vatten i ugnen och så vidare.

Börja baka med surdeg och du vill inte ha något annat sedan.

Så här startar du en surdeg


Lycka till!





s







Skicka en kommentar

Sidor