måndag 21 september 2015

Mums-mums

Mums-mums eller gräddbullar som de också kallas.

De här har jag gjort på mariekex och de blev så himla goda.





Man kan göra dem på smörgåsrån också så blir de mer lik orginalet.

Eller så bakar man en mördegsbotten så blir den hemgjord rakt igenom.

Det här behöver du:

0.75 dl vatten

2 dl socker

0.5 dl flytande glykos

110 g äggvita ca 3-4 st

1.5 st gelatinblad


Bottnar:

Mariekex eller smörgåsrån.


Garnering:

Ca 400 g mörk choklad
2 msk rapsolja ( för glansens skull )


Gör så här:

Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten.

Koka vatten och socker och glykos i en kastrull till 121 grader.

Under tiden vispar du äggvitorna till till ett fast maräng.

Häll sedan sockerlagen i en tunn stråle, ner i marängen under konstant vispning.

Häll strålen i själva vispningen och inte på kanten på bunken då det fastnar.

Fortsätt vispa tills marängen känns sval/ljummen.

Tag upp gelatinbladen och lägg i en skål.

Smält gelatinet några sekunder i micron.

Tag lite av marängen och blanda i det smälta gelatinet.

Blanda allt i marängen.

Spritsa fina toppar på bottnarna.

Ställ in i frysen ca 2 timmar.

Hacka chokladen och lägg den i en värmetålig skål över ett vattenbad ( kastrull med kokande vatten )

Smält chokladen och rör ner lite rapsolja.

Häll choklade i ett högt och smalt kärl typ en större tekopp.

Doppa marängtopparna i chokladen.

Ställ dem att rinna av på ett galler.

Ställ in dem i kylen för att stelna.






Sedan är det bara att mumsa på.

Lycka till!


Skicka en kommentar

Sidor