Rågsiktskakor
Härliga bröd bakat på både rågsikt, vetemjöl och jäst.
I bland får surdegen vila och jästen göra jobbet.
Gott blir, det och snabbt går det när man bakar med jäst, och i bland är det ett måste.
Det här behöver du:
50 g jäst
75 g rumsvarmt smör
6 dl mjölk 35 grader
2 tsk havssalt
1 dl brödsirap
7 dl rågsikt
ca 7 dl vetemjöl special
Gör så här:
Häll mjölken i degblandaren och smula ner jästen eller häll i torrjästen, blanda så jästen löser sig.
Tillsätt smöret sirapen rågsikten och vetemjölet.
Spar lite vetemjöl i fall inte allt behövs.
Arbeta degen ca 10 minuter på medelhastighet om du använder assistent.
Nu ska degen släppa från bunkens kanter, om den är kladdig så tillsätt mera vetemjöl.
Tillsätt saltet och arbeta degen ca 5 minuter till.
Låt degen jäsa med plastfilm över bunken ca 1 timme.
Tag upp degen och knåda den och dela i 4 bitar.
Lycka till!
Kommentarer