Rågsiktskakor









Härliga bröd bakat på både rågsikt, vetemjöl och jäst.
I bland får surdegen vila och jästen göra jobbet.
Gott blir, det och snabbt går det när man bakar med jäst, och i bland är det ett måste.

Det här behöver du:

50 g jäst
75 g rumsvarmt smör
6 dl mjölk 35 grader
2 tsk havssalt
1 dl brödsirap
7 dl rågsikt
ca 7 dl vetemjöl special

Gör så här:

Häll mjölken i degblandaren och smula ner jästen eller häll i torrjästen, blanda så jästen löser sig.

Tillsätt smöret sirapen rågsikten och vetemjölet.

 Spar lite vetemjöl i fall inte allt behövs.

Arbeta degen ca 10 minuter på medelhastighet om du använder assistent.

Nu ska degen släppa från bunkens kanter, om den är kladdig så tillsätt mera vetemjöl.

Tillsätt saltet och arbeta degen ca 5 minuter till.

Låt degen jäsa med plastfilm över bunken ca 1 timme.

Tag upp degen och knåda den och dela i 4 bitar.



Bilden visar en dubbelsats.

Forma till fyra runda bullar och kavla ut dem till runda kakor, inte allt för tunna.

Lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar, nagga dem och strö lite mjöl över.

Låt dem jäsa med bakduk ca 40 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.

Grädda mitt i ugnen  8- 10 minuter eller tills de har fin färg.

Låt svalna på galler med bakduk över.

Sen skär du en rejäl skiva och brer på ett ordentligt  lager bregotte.

Ät och njut.






































Lycka till!




 







Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning