tisdag 24 november 2015

Fougasse




Ett utomordentligt gott och vackert bröd som inte kräver något pålägg, knappt något smör heller för den delen.


Passar ypperligt på buffe bordet.

Det här behöver du:

3 dl vatten
8 dl vetemjöl special
0,5 dl durumvetemjöl
5 msk olivolja
1/6 pkt jäst
1 msk havssalt
200 g soltorkade tomater.

                               
           
                                                 
Gör så här:

Blanda allt förutom salt och soltorkade tomater.

Knåda i hushållsmaskin i ca 10 minuter.

Tillsätt saltet och kör 5 minuter till.

Tillsätt tomaterna och knåda tills allt är blandat.

Lägg degen i en bunke med lock eller plasta in.

Ställ in i kylen 12-20 timmar.




Dela degen i två delar, rundriv och låt dem vila i 30 minuter.

Kavla ut degen till ovala bitar på mjölat bakbord.
De ska vara 2-3 cm tjocka.

Skär igenom degen snett, så att det blir 4-5 snitt per sida.

Lägg bitarna på varsin bakplåtspappersklädd plåt och dra isär snitten så det blir tydliga avlånga hål.

Pensla dem med olivolja.

Låt jäsa 60-120 minuter.

Sätt en tom plåt på nedersta falsen i ugnen.

Sätt ugnen på 250 grader.

Sätt in brödet i ugnen och släng samtidigt in ett glas vatten på den tomma förvärmda plåten längst ner.

Stäng snabbt ugnsluckan och grädda brödet i ca 10 minuter, det ska vara ljusa ttill färgen.






Vill man fylla dem med något annat än soltorkade tomater tex. oliver, så går det bra.

Vill man göra flera små så räcker satsen till 10 st. Snitta då bara ett snitt i mitten.

Man kan låta dem vara ofyllda och bara strö över rosmarin och flingsalt.

Gör sedan på samma sätt.


Bryt eller skär skivor och ät med eller utan smör, lika gott vilket som.

Prova du med vettja.

Lycka till!








Skicka en kommentar

Sidor