fredag 6 november 2015

Kladdkaka med chokladkräm

Snart är det kladdkakans dag, en högtid som inte är så känd men som har ökat sin populäritet de senaste åren.

Den infaller alltid den 7 november.

Och i morgon är det dax.

Så jag kunde inte låta bli att baka  en riktigt god  kladdkaka.





Chokladkräm i mitten gjorde den chokladigare än någonsin.

Det här behöver du:

200 g smör
2 dl socker
1dl farinsocker
2 nypor havssalt
1dl kakao
3ägg
2dl mjöl

1 burk kondenserad mjölk med chokladsmak.

Gör så här:

Smält smöret.

Rör ner socker, farinsockret,salt och kakao i smöret.

Rör ner äggen ett i taget.
   
Rör sist ner mjölet.

Smörj en form med löstagbar kant ca 22 cm i diameter.

Lägg ett tillklipps bakplåtspapper i botten och runt kanterna.

Häll ner hälften av smeten.

Häll/ klicka ut chokladkrämen och bred ut jämt.

Häll över resterande smet och jämna till.

Grädda i mitten av ugnen i max 30 minuter i 175 grader ugnsvärme.

Kolla efter 20 minuter så den inte går för länge i ugnen.

Den ska vara  dallrig i mitten när du tar ut den.

Låt svalna.

Plasta och ställ in i kylen några timmar, gärna till nästa dag.

Sikta lite florsocker över.

Njut den med lättvispad grädde eller vaniljglass.

Hallon och jordgubbar  är också mumma till.

Tack för att du finns kladdkakans dag, så vi får njuta en smula.




Visste du att:

Kladdkakans kladdighet beror på att kakan bakas utan bakpulver.

Vanliga mjuka kakor vispas smeten ordentligt och länge, men inte när man bakar kladdkaka.

När man vispar ägg och socker länge så får man en hög och luftig kaka och inte en kladdig, så vill du ha en bra kladdkaka så vispa med måtta eller rör bara ihop den för hand.

Ha en underbar dag.






Skicka en kommentar

Sidor