onsdag 9 december 2015

Saffranshjärtan

Baka med saffran i degen är ett måste till jul.
I år gjorde jag dem hjärtformade och de blev riktigt fina.
Var generös med saffranet så det blir ordentligt med smak, det är en dyr krydda men å andra sidan så bakar man inte saffransbröd annat än till jul, så ös på bara.



Det här behöver du:

1 g (två kuvert ) saffran
75 g jäst
5 dl kall mjölk
900- 1000 g vetemjöl special. ( ca 1.5 liter )
200 g socker ( 2 dl)
150 g rumsvarmt smör
knappt en matsked havssalt

Fyllning:

100 g mandelmassa
60 g rumsvarmt smör

Ägg och pärlsocker till garnering.

Gör så här:

Lös upp jästen i mjölken i bunken.

Tillsätt övriga ingredienser.

Arbeta degen i maskin minst 10 minuter.

Låt jäsa 30 - 40 minuter.

Häll upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar.

Kavla ut degen ca 30 x 60 cm

Riv mandelmassan och blanda ihop med smöret.

Bred hälften av smeten på den första utkavlade degbiten.





Rulla sedan från långsidan in mot mitten.

Rulla sedan den andra sidan så de möts på mitten.



Dela i jämnstora bitar rakt av.



Lägg på bakplåtspappersklädda plåtar.

Dra ner nederdelelen lite så att det blir lite spetsig.

Sätt ugnen på 225 grader.

Jäs under bakduk till knappt dubbel storlek ca 30 minuter.

Pensla med uppvispat ägg och strö lite pärlsocker över.

Grädda mitt i ugnen 8 - 10 minuter eller tills du tycker de har fin färg.



Visst blev de fina!

Och super duper goda.

Prova får du se.

Lycka till!
Skicka en kommentar

Sidor