Pizza med rödbetor och chevreost


Hemgjord pizza går inte att jämföra med den man köper.
Det är lite som två helt olika rätter tycker jag.
Den här pizzan gjorde jag efter att jag blivit inspirerad av Julias pizza hon gjorde på förskolan och bjöd oss på.

Det här behöver du:

Lagom till en långpanna.

Deg:
25 g jäst
2 dl kallt vatten
1 msk olivolja
2 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 durumvetemjöl
1 tsk havssalt

Pesto:
1 1/2 dl färsk basilika
1 krm salt
1/2 krm svartpeppar
1 klyfta vitlök
2 msk pinjenötter
1 dl olivolja
1 1/2 msk parmesan

( Eller köp en burk färdig om det är tidsbrist)


Honungslök:

2-3 st rödlökar
2 msk honung
2 msk balsamvinäger
olja att steka i

Topping:

Råa rödbetor 3 - 4 st ( beroende på storlek)

Koka dem mjuka med skalet på i vatten så det täcker.
Spola i kallt vatten, så går det lätt att bara dra bort skalet.



Chevre ost (mängd efter eget tycke, jag tog ca 400 g)

Solroskärnor eller pumpafrön

Ruccola

Gör så här:

Börja med degen.

Smula ner jästen i en bunke och häll i vattnet.

Rör så jästen löser sig.

Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen ca 10 minuter.

Låt jäsa till dubbel storlek ca 30 - 40 minuter.

Om du vill göra degen i förväg så ställ in den övertäckt i kylen efter jäsningen och tag sedan fram den när det är dags.

Pesto:

Lägg i alla ingredienser i en matberedare eller mixer och kör tills allt är blandat och finfördelat.

Honunglöken:

Skala och skiva löken tunnt.
Fräs den mjuk på medelvärme i lite olja eller smör.
Tillsätt honungen och rör om, sedan balsamvinäger.
Rör och låt puttra en minut.
Ställ åt sidan.

Sätt ugnen på 250 grader.
Ställ in en plåt/långpanna

Kavla ut degen på och lägg den på ett bakplåtspapper.

Den är lagom till en långpanna.

Bred ut peston i valfri mängd.

Fördela honungslöken över.

Skiva eller klyfta rödbetorna och lägg över peston.

Skiva och fördela chevreosten överst.

Ta fram den nu heta plåten och hasa över pizzan på den.

Grädda tills den ser klar ut och har fått fin färg.

Strössla över lite pumpa eller solroskärnor.

Ruccola över hela härligheten gör susen.

Vill man så kan man ringla på lite flytande honung.

Smaklig måltid och lycka till!






Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning