torsdag 24 mars 2016

Chokladtårta som är glutenfri och laktosfri

Det var planeringsdag för pedagogerna på min förskola i går och jag tyckte de var värda en tårta till kaffet.
De gör ett fantastiskt jobb och är alltid så vänliga och trevliga.

När jag frågade vad de ville ha för smak så var det choklad de önskade.

Mer chokladig än så här kan väl knappast en tårta bli.



Receptet har jag lånat från Roy Fares med modefikation.


Jag gjorde den också glutenfri och laktosfri så alla skulle kunna äta.

Apelsintryffel:

300 g laktosfri mjölkchoklad
150 g laktosfri mörkchoklad 70%
1 dl laktosfri vispgrädde
1 dl pressad apelsinsaft
1 1/2 dl strösocker
70 g äggula ca 4-5 st
50 g rumsvarmt laktosfritt smör
(eventuellt lite mera grädde, se nedan)

Gör så här:
Hacka chokladen smått och lägg i en bunke.

Koka upp grädde, apelsinsaft och socker under omrörning.
Sänk värmen och tillsätt äggulorna ett i taget under konstant vispning.

Värm blandningen under fortsatt vispning tills den börjar bli krämig.

Sila ner blandningen över chokladen i bunken, tillsätt smöret i bitar och låt stå någon minut.
Mixa slätt med en stavmixer.

Täck med plastfolie och låt stå i kylen i minst tre timmar.

När den ska läggas på tårtan måste den stå i rumstemperatur i minst 2 timmar och bli mjuk.

Vispa upp den och tillsätt eventuellt mera laktosfri grädde till önskad konsistens.

Tårtbotten:

5 1/2 dl glutenfri mjölmix
4 1/2 dl strösocker
3 dl kakao
2 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 1/2 tsk salt
3 st rumsvarma ägg
3 1/2 dl rumsvarm laktosfri mjölk
2 dl rapsolja
3 dl kokande vatten

Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader.

Smöra och mjöla 3 st formar ca 22 cm i diameter.
(laktosfritt smör och glutenfritt mjöl om du ska ha den så)
Och täck bottnarna med bakplåtspapper.

Det går bra att använda engångsformar i aluminium, finns på livsmedelsbutiker.

Blanda de torra ingredienserna i en bunke.

Vispa för hand ihop ägg, mjölk och olja lite lätt i en annan bunke.

Sikta ner de torra ingredienserna i äggsmeten och rör ihop till en jämn smet.

Tillsätt slutligen det heta vattnet och blanda.

Fördela den tunna smeten jämt i alla tre formarna (ca 500 g smet i varje)
och grädda i ca 50 minuter.

Får inte alla formarna plats samtidigt i ugnen så går det bra att låta en av dem vänta.

Känn efter med en sticka att bottnarna är genomgräddade, torr sticka = färdig.

Låt bottnarna svalna under bakduk och jämna eventuellt till översidan med en vass kniv.

Ganche:

150 g mörk laktosfri choklad
1 1/2 dl lakosfri grädde
1-2 msk honung
En klick laktosfritt smör.


Gör så här:

Hacka chokladen och lägg i en bunke.

Koka upp grädden och häll över chokladen.

Vänta någon minut och rör sedan ganachen slät.

Smaksätt med lite honung och en klick laktosfritt smör för extra glans.

Låt stå i rumstemperatur.

Bred apelsintryffel mellan bottnarna.

Bred över ganachen på toppen.

Det går utmärkt att byta ut den glutenfria mixen mot vanligt mjöl och använda vanlig grädde och smör om du inte vill ha den gluten och laktosfri.


Lite påskägg på toppen så blir det en påsktårta, lite hallon så blir det en mera somrig tårta, det är bara fantasin som sätter gränser.

Prova du med.

Lycka till!








Skicka en kommentar

Sidor