Ormbröd

Det är roligt att göra någonting extra åt barnen.

Att baka ut brödet på ett annorlunda sätt kan få vilken unge som helst att bli glad.
Här gjorde jag det som en orm med russin till ögon och morot till tunga.

Det blev en snackis bland barnen på förskolan Kids2Home i Falun.



Man kan använda sig av vilket brödrecept man vill, och bara rulla runda bullar och lägga efter varandra och jäsa, och grädda som vanligt.
Jag använde mig av det här receptet.

Det här behöver du:

5 dl vatten
0,5 dl rapsolja eller rumsvarmt smör
50 g jäst
0,5 dl sirap
1 msk salt
7 dl rågsikt
7-8 dl vetemjöl special

Gör så här:

Häll vattnet och oljan/ rumsvarma smöret i degblandaren.

Smula ner jästen och rör tills jästen löst sig.

Tillsätt sirap, rågsikt och nästan allt vetemjöl.

Arbeta degen i 10 minuter, tillsätt saltet och arbeta 5 minuter till.

 Låt degen jäsa övertäckt i bunken ca 60 minuter.

Knåda degen smidigt och forma runda bullar i valfri storlek.

Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt efter varandra i en ormslingrande rad.

Tryck i russin som ögon.

Lägg en bakduk över och låt dem jäsa ca 30-40 minuter.

Pensla dem med vatten eller uppvispat ägg och strö över vallmofrön i ett sicksack mönster.

Grädda i  225 graders ugnsvärme till en innetemperatur på 98 grader, eller tills de ser klara ut.
Låt svalna på ett galler med bakduk över.

Gör ett litet hål där tungan ska sitta och skär ut en tunga i en tunn skiva rå morot och sätt in i hålet.


Lycka till!



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning