Kycklingfilé med citron & dragonsås

En fantastisk god sås som gör hela den här kycklingrätten.

Med en önskan från en mormor till två barn på min förskola där jag jobbar så får hon och du ta del av mitt recept, bra va?


Ca 4 portioner.

Det här behöver du:

Kycklingfilé 4 st 
1 dl ljus soja
1/2 dl olivolja
1 msk torkad dragon
nymald svartpeppar

Sås.
Ca 2 msk smör
Ca 1 dl finhackad charlottenlök
Zest från 1 stor citron
saften från 1 citron (ca 1 dl)
1 dl vitt vin
1-2 dl vatten
1 msk dragonblad i vinäger
1 st höns eller grönsaksbuljontärning
4 dl grädde
Maizena att reda av med.

Gör så här:

Blanda soja, olivolja dragon och svartpeppar i en bunke.

Lägg ner kycklingfilén och blanda runt.

Ställ in i kylen och blanda runt ett par gånger till.

Låt stå och gotta sig i marinaden så länge som det går, gör gärna detta moment dagen före.

Såsen:

Finhacka löken och stek mjuk i smöret i en kastrull.

Skär dragonbladen fint

Tvätta en citron och riv det yttersta skalet ( ej det vita)

Pressa sedan ur saften så det blir knappt 1 dl.

Tillsätt citronzesten, saften, vinet och vattnet, buljongtärningen och dragonen i löken.

Låt koka några minuter.

Häll i grädden.

Låt stå och småputtra minst 10 minuter.

Smaka av med nymalen svartpeppar och eventuellt lite salt.

Tycker du såsen är för tunn, så rör ut 1 msk maizena i lite kallt vatten.

Häll i redningen i den sjudande såsen under vispning, lite i taget tills du får den tjocklek du vill ha, och låt småputtra några minuter till.

Kycklingen:

Sätt ugnen på 150 grader varmluft, något varmare i vanlig ugn.

Lägg kyckling filéerna i en ugnsfast form.

Häll över marinade som finns kvar.

Sätt in i ugnen med en stektermometer instucken i  en filé.

Stek till en innetemperatur på 72 grader.

Ta fram och skär upp i sneda skivor.




Esdragon.

Servera med ris, råris eller ugnstekt potatis, och goda grönsaker såklart.

Hopas du gillar det lika mycket som barnen på förskolan.

Lycka till!
















Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning