Cevapcicci med ajvaryoghurt och örtpotatis

Cevapcici är en köttfärsrätt från Balkan men ursprungligen från Bosnien och Hercegovina, och även populär i de nationella köken i forna Jugoslavien. I rumänien heter de Mici eller Mititei som betyder små.


I veckan så lagade jag dem på förskolan.
De blev väldigt populära, och nu vill jag dela med mig av receptet.
Receptet är från våra gemensamma matsedlar på Kids2Home.

Receptet är på 40 portioner.

Jag gjorde de även hemma så de skulle passa till en familj på ca 5 personer.

Så här kommer först den mindre mängden.

Det här behöver du till ca 5 portioner:

500 g nötfärs
0,5 dl havregryn
0,5 dl vatten
1 dl Aivar relish
1 stor klyfta vitlök
1/2 gul lök
drygt 1/2 msk paprikapulver
drygt 1/2 msk spiskummin
drygt 1/2 msk oregano
1 ägg
1 msk kalvfond

Gör så här:

Lägg havregrynen att svälla med vattnet i en bunke minst 10 minuter.

Riv löken och vitlöken och tillsätt i köttfärsen tillsammans med kryddor,
Aivar Relish, fonden och ägget.

Tillsätt havregrynssmeten och arbeta färsen smidigt.

Smaka av med salt och nymald svartpeppar.

Forma till järpar, och lägg på vattensköljd skärbräda eller fat.

Hetta upp en stekpanna och stek dem gyllenbruna i smör till en innetemp på 70- 72 grader.




Det här behöver du till örtpotatisen:

Potatis
persilja
ev. annan ört
olivolja

Gör så här:

Mixa persilja med stjälkar och allt med olivolja. smaksätt med salt och eventuellt lite riven vitlök om du gillar det.

Koka potatisen och slunga runt dem i örtoljan medans de är varma.

Ajvar yoghurt:

Matlagningsyoghurt
Aivar Relish
salt
peppar

Gör så här:

Blanda yoghurt och Aivar efter tycke och smak.

Smaksätt med lite salt och peppar.

Det här behöver du till 40 port:

4 kg nötfärs
5 dl havregryn
5 dl vatten
5 dl Aivar Relish
5 st ägg
2st vitlökar solo
3 st gula lökar
4 msk paprikapulver
4 msk spiskummin
4 msk oregano
1 dl kalvfond

Gör så här:

Gör som ovan men ryck ut köttfärsen i oljade bleck.

Jämna till ytan med vattensköljd slickepott.

Tag en degskrapa eller liknande och skär ut järpar.


Baka dem i ugnen på reducerad ånga, med en " plupp" ånga 160 grader,
till en innetemp på 70-72 grader.

Tag ut dem och skär dem igen i samma skåror.



Jag gjorde på 6 kg köttfärs, det blev nästan 3 hela bleck.

Det räckte till 60 -70 förskoleportioner, med ganska många vuxna, men då åt de så magarna var fyrkantiga.

Prova du också och hör gärna av dig och tala om vad du / ni tyckte.

Lycka till!




















Kommentarer

Sandra sa…
Mitt bästa recept!!! Så enkelt och gott!

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning