söndag 18 september 2016

Sköldpaddsbröd

Familjen Sköldpadda fick det bli av mitt brödbak nyligen.

Inte alls svårt, bara att forma jäsa och grädda som vanligt.

Gräddningstiderna blir olika beroende på hur stora bröd du gör, jag använder alltid termometer och mäter innetemperaturen, den ska vara 96-98 grader.










Jag penslade med vatten på ryggen/skalet och strösslade på blå vallmofrön.

Ögonen är russin.

Det fungerar med vilket brödrecept som helst i stort sett.

Här kommer ett som du kan prova.

Det här behöver du:

50 g jäst
6 dl rumsvarm mjölk/havredryck
50 g mjukt smör eller rapsolja
1/2 dl ljus sirap
12-14 dl rågsikt
2 tsk havssalt

Gör så här:

Smula jästen i ner i bunken eller häll i torrjäst.

Tillsätt mjölken/havredrycken och rör så jästen löses upp.

Tillsätt sirap, smör eller olja, salt och mjölet, häll inte i allt mjöl på en gång.

Arbeta i assistenten i minst 5 minuter (eller för hand dubbelt så länge )

Jäs till dubbel storlek ca 60 minuter under bakduk.

Häll upp på mjölat bakbord och knåda degen en stund.

Forma den till små sköldpaddor.

Snitta ryggen till ett rutmönster och tyck in t små bitar av russin till ögon.


Hur många det blir beror på hur stora du gör. Vill du göra en stor mammasköldpadda också så får du dubbla receptet.

Låt jäsa på bakplåtsklädda plåtar under bakduk 30-40 minuter.

Pensla skölden med vatten och strö blå vallmofrön över.

Grädda de små i 220 graders värme i ca 12-15 minuter.

Gör du en stor så sänk värmen när du sätter in den till 180 grader, och grädda till en innetemperatu på 96-98 grader.


Hoppas jag inspirerade dig en smula.

Lycka till!







Skicka en kommentar

Sidor