söndag 2 oktober 2016

Kalljästa källarfranska

Kalljästa källarfranska är ett av mina äldsta recept.
Jag har bakat dessa tusentals gånger, och tröttnar aldrig.
Nu får du ta del av det, jätte lätta att baka, en smula framförhållning bara eftersom de ska jäsa i kylen under natten.


Det här behöver du:

25 g jäst
13 dl kallt vatten
1 dl rapsolja
Knappt 2 kg vetemjölspecial
2 msk havssalt

Så här gör du:

Kvällen före:

Smula ner jästen i degbunken, eller häll i torrjäst.

Häll på vatten och rör så att jästen löser sig.

Häll i vetemjöl ( spara ca 3 dl till utbakningen) och olja,  arbeta degen kraftigt 5 minuter i assistenten. 
Tillsätt salten och arbeta 5 minuter till. Den ska vara riktigt "seg"

Lägg den i en stor plastlåda med lock eller liknande, den blir stor, så ta i ordenligt på storleken.
Ställ in i kylen till nästa dag.

Dagen efter:

Stjälp upp degen på mjölat bakbord.

Knåda degen smidigt, med lite mjöl.

Degen är ganska kladdig, det ska den vara.

Dela degen i  30 lika stora bitar.

Rulla dem till bullar och lägg på bakplåtsklädda plåtar.

Lägg över bakduk och låt stå i rumstemp 1-2 timmar.




Sätt ugnen på 275 grader.

Pudra bullarna med lite mjöl.

Grädda mitt i ugnen  8-10 minuter.

Låt dem svalna på galler under bakduk.



Man kan göra formbröd i stället om man vill.

Låt dem jäsa i smorda bakformar.

Grädda formbröden i 225 grader i ca 30 minuter.

Prova du också. 

Lycka till! 

Skicka en kommentar

Sidor